Därför funkar meditation : hur buddhismen kan hjälpa dig till ett sannare liv

Meditation har blivit ett globalt och populärt fenomen tack vare mindfulness-trenden. Den här boken handlar dock inte om den förhållandevis lättsamma typ av meditation som ofta åsyftas när det pratas om mindfulness. I ovan nämnda bok av Robert Wright tas ett vetenskapligt grepp om varför och hur meditation funkar. Boken innefattar också en tämligen omfattande analys av vad buddhismen har att säga om vårt själsliga tillstånd.

Icke-religiösa läsare, och dit hör väl de flesta läsarna i Sverige, kan måhända skrämmas bort av boktitelns syftning till buddhismen. Wright har dock den goda smaken att inte gå in djupare på buddhismens metafysiska anspråk. Förvänta dig därför inte några pseudovetenskapliga resonemang kring reinkarnation eller andra andliga begrepp. Här handlar det om de rent vetenskapliga och konkreta resultat som meditation kan leda till. Författaren talar inte så mycket med religiösa företrädare, iallafall inte som representanter för en religiös övertygelse. Däremot får man i boken läsa mycket om vad neuropsykologin och vetenskapen säger om meditationens effekter.

Det finns en hel del spännande att hämta i den här boken. Ta till exempel meditatören som mediterat i mer än 30 000 timmar och vars hjärna i en MRI-scanner visar sig ha extremt låg aktivitet så länge han inte själv aktivt tänker. Kanske låter skrämmande för den som inte har erfarenhet av meditation - men det handlar om att få tyst på ett brus som när vi reflekterar över det egentligen mest plågar oss. Det finns gott om andra vetenskapliga resultat att ta del av här. Till exempel finns det effekter av meditation som stämmer väl in på de resultat som funnits inom neurovetenskapen som visar att våra psyken i mångt och mycket består av moduler. Vetenskapliga resultat som stöds av erfarenheter som otaliga meditatörer har gemensamt. Just de erfarenhetsbaserade delarna pekar på de kanske mest intressanta delarna av den här boken.

Meditation är på många sätt att betrakta som en slags metafysisk forskning. Med visst fog går det att hävda att buddhistiska och hinduistiska munkar ägnat sig åt en slags mental forskning som den etablerade vetenskapen inte har redskapen att ägna sig åt ännu. Huruvida resultaten av forskningen verkligen är sanna i traditionell mening återstår att se. Det är i vilket fall helt klart spännande att läsa hur verkligheten beskrivs av någon som spenderat tusentals timmar åt introspektion. Eller höra någonting om hur en van meditatör ser på verkligheten.

"Därför funkar meditation" av Robert Wright är en bra bok för personer som är intresserade av psykologi, neurovetenskap, meditation eller religion. Den överlappar med andra ord många olika ämnesområden och är en av få böcker som tar avstamp i religiösa övertygelser utan att landa i ovetenskapligt svammel.
Jämför priser från 207 kr
Recenserad av
Fredrik Bolms
5 oktober 2019
Fler recensioner från Fredrik Bolms
Läs alla rekommendationer från Fredrik Bolms
Under belägring: Trump i skottlinjen av Michael Wolff
Under belägring - Trump i skottlinjen är författaren Michael Wolffs uppföljare till förra årets and ...
Fredrik Bolms Postad på Omnible 8 november 2019
Chaos av Tom O'Neill
När detta skrivs i september 2019 var det inte mer än en knapp månad sedan Quentin Tarantinos film, ...
Fredrik Bolms Postad på Omnible 20 september 2019
Easy Riders, Raging Bulls av Peter Biskind
Easy Riders, Raging Bulls kan vid det här laget knappast betraktas som en ny bok, det är dock en av ...
Fredrik Bolms Postad på Omnible 17 september 2019