Babylon Berlin

Babylon Berlin är en kriminalroman som utspelar sig under den så kallade Weimarrepubliken i Tyskland, vilket avser tiden mellan freden efter första världskriget, och nazisternas maktövertagande. Boken utspelar sig år 1929 i Berlin - en tidpunkt och en plats som var en smältdegel för en hel mängd olika företeelser och människor.
Själva miljön är en viktig beståndsdel i boken. Det handlar dels om de fattigas slum, där många hungrade och bodde i mycket undermåliga bostäder, och dels om överklassens palatsliknande hus och tjänstefolk. Här finns nattklubbar, där alla möjliga människor möts på kvällarna, och dansar, dricker och roar sig.
En viktig del av bakgrunden är också den politiska kampen mellan nazister och kommunister, som genomsyrar i stort sett hela samhället. Polisen och regeringen försöker hålla stånd mellan de två grupperingarna, och råkar ofta i våldsamma konflikter med dem.

Bokens huvudperson är kommissarie Gereon Rath, som nyligen kommit till Berlin från Köln på ett hemligt ärende. Han börjar arbete på sedlighetsroteln, tillsammans med kollegan Bruno Wolter. Tillsammans sätter de fast porrfilmsregissörer och annat folk som sysslar med ljusskygga och anstötliga aktiviteter. Det är dock tydligt att Rath har en egen agenda, ett eget uppdrag han måste utföra. Något som försvårar hans tillvaro är att han bär på fruktansvärda minnen från sin tid som soldat i första världskriget, vilket ger honom en så outhärdlig ångest att han måste ta starka lugnande tabletter för att kunna fungera.

Bokens andra huvudkaraktär är den unga kvinnan Charlotte Ritter, som bor tillsammans med sin familj i ett kyffe i slumområdet. Familjen är mycket fattig, och Charlotte är dess huvudsakliga försörjare. På dagarna arbetar hon som sekreterare på polisstationen, och på nätterna är hon något slags professionell nattklubbsbesökare samt prostituerad.
Charlotte har en dröm om att bli polis, och när hon stöter ihop med Rath, börjar de så sakteliga utreda ett fall tillsammans.

Fallet det handlar om rör ett tåg som anlänt till Berlin från Sovjetunionen, och som misstänks innehålla smuggelgods på väg till Istanbul. De sovjetiska och tyska myndigheterna strider om vad som ska hända med tåget, och vem som egentligen är ansvarig. Det ryktas om att det finns guld i en av vagnarna, och detta blir en lockelse för flera aktörer.

Babylon Berlin är en mycket fartfylld och färgstark bok som på ett otroligt sätt målar upp miljön i Berlin under den här tidsperioden. Man kan verkligen se framför sig hur det såg ut på nattklubbarna och i de sjaskiga bostäderna. Personporträtten är väldigt intressanta, och väcker en sympati, som gör att man vill följa dem och se hur de utvecklas. Boken förklarar också den politiska situationen på ett lättfattligt sätt, vilket är nödvändigt för att förstå många av händelserna. Upplösningen av intrigen är oförutsägbar, men samtidigt inte orealistisk.

Jag kan egentligen inte hitta några stora brister med denna bok, och jag skulle rekommendera den till alla som är historiskt intresserade - kanske särskilt av Tyskland - och som uppskattar att läsa om karaktärer som inte uppvisar de klassiska hjälteegenskaperna. Kort sagt en mycket bra bok.
Jämför priser från 187 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
28 oktober 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, - ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 20 september 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 29 augusti 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019