Two Can Keep a Secret

Karen McManus

Ellery har aldrig varit i Echo Ridge, men vet att staden döljer två olösta mordfall Mer

Recenserad av Sylvia Fodor

Deckaren "Two can keep a secret" är skriven av Karen McManus och handlar om morden i Echo Ridge, en liten stad i USA. Vi får träffa tvillingarna Ellery och Ezra som nyligen flyttat till staden och bor hos sin mormor. Mamman, Sadie, befinner sig på rehabilitering och tonåringarna tvingas därför flytta från storstaden och försöka anpassa sig till livet i Eco Ridge. Men det är lättare sagt än gjort.

Echo Ridge är välkänt för två mord på tidigare baldrottningar (Homecoming queens) som än idag är olösta. Däremot misstänker många att den som mördat en av tjejerna är hennes tidigare pojkvän, Declan. Polisen kunde aldrig bevisa att Declan var skyldig, men han lämnade snabbt staden när misstankarna började växa - vilket naturligtvis bara får honom att verka ännu mer suspekt. Tyvärr resulterar det i att hans bror, Malcom, får leva med stigmat som "mördarens bror". Malcom och Ellery är bokens huvudpersoner och det är främst ifrån deras perspektiv vi får uppleva handlingen.

Mysteriet växer sig större när vi får veta att även tonåringarnas mamma var baldrottning på sin tid och att hennes syster var en av kvinnorna som mördats. Tonåringarna vet inte heller vem deras pappa är och nu när de för första gången befinner sig i mammans hemstad bestämmer sig Ellery för att hitta svar. Något som sätter ännu mer ved på elden är att Declan snart är tillbaka i stan, vilket leder till nya misstankar. Ryktet i stan är nu att mördaren är tillbaka och han är på jakt efter nya baldrottningar.

Vad var bra?

"Two can keep a secret" är en väldigt spännande bok. Det är en bok som man har svårt för att lägga ifrån sig just för att det finns så många mystiska aspekter. Å ena sidan undrar man över de tidigare morden, å andra sidan tänker man på huruvida det verkligen kommer att inträffa fler mord eller inte. Även tvillingarnas familj är intressant. Mostern blev mördad, mamman är före detta baldrottning och pappan är okänd. Spänningen är konstant och den byggs upp hela tiden genom att författaren kastar in en ny mystisk aspekt allt eftersom. Deckaren är ett perfekt val för dig som vill ha en bra bok att läsa under en regnig hösthelg!

Vad var mindre bra?

Personligen tycker jag inte att boken har några negativa aspekter. Något man skulle kunna klaga på är att vi får följa både Ellery och Malcom. För mig är det positivt, eftersom det ger boken djup, men ibland kan det kännas lite förvirrande, eftersom man hoppar från den ena karaktärens tillvaro till den andras.

Vem rekommenderas boken till?

Boken rekommenderas för alla som tycker om deckare. Med tanke på att huvudpersonerna går på gymnasiet kan den vara väldigt intressant för yngre läsare, men den lämpar sig precis lika väl för äldre bokfantaster. Deckaren bjuder på ett klassiskt mordtema, vilket kan tyckas passa alla åldrar. Om du tycker om mord, mysterier och intriger är boken definitivt ett bra alternativ för dig. Rekommenderas varmt!
Sylvia Fodor Postad på Omnible 30 november 2019