Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

The Gospel of the Eels : A Father, a Son and the World's Most Enigmatic Fish
Bok av Patrik Svensson
Ålen är en så mystisk fisk att den givit upphov till en alldeles egen fråga inom vetenskapen, nämligen ålfrågan. Många har, utan framgång, försökt begripa och förstå denna gåtfulla fisk. I Ålevangeliet är det ålen som för samman författaren och dennes far. Livets utmaningar och skeenden leder dock mot ålens utdöd likväl som människans död.
Med Ålevangeliet har Patrik Svensson skrivit en väldigt speciell bok om ålar och om mycket annat. Den har också fått mycket uppmärksamhet och fina recensioner. Dessutom fick den Augustpriset för bästa fackbok 2019, något den definitivt var värd.

Vad handlar boken om?
Ålevangeliet är en bok som framför allt handlar om ålar. Det är en väldigt speciell fisk, både i utseende, beteende och hur den lever sitt liv. Ålen är ett av de djur som hotas allra mest av klimatförändringarna. Boken berättar mycket om detta, men också om ålens betydelse mytologiskt och hur svår den varit att studera. Än idag är delar av det vi vet om ålen mer kvalificerade gissningar än något som är vetenskapligt belagt.

Parallellt med berättelsen om ålen och dess betydelse finns berättelsen om människorna som är beroende av den eller bryr sig om den. Det handlar om de som fiskar, de som forskar, de som intresserat sig för just det här djuret i all sin märkvärdighet. Bland de människor som är intresserade av ålen finns en pojke och hans far, författaren och hans minnen av sin pappa. I barndomen fiskade de ibland ål tillsammans och med ålens hjälp kan uppväxten skildras.

Alla de olika delarna som vävs samman gör det till en bok som inte liknar någon annan. Den är eftertänksam, poetisk, faktaspäckad och väldigt intressant. Den bjuder på mycket att fundera över och känslomässiga djup som man inte anar att de kan finnas i en faktabok om ålar, men som samtidigt känns helt självklara när man läser boken.

Bra och dåligt med boken
Det bästa med boken är dess berättarstil. Språket, lugnet, hur Patrik Svensson lyckas blanda så mycket olika saker utan att det känns konstigt. Att fakta kan finnas sida vid sida med barndomsminnen, klimathot och berättelser om hur omöjlig ålen varit att forska kring. Det finns något väldigt fint i att mötas av en bok som är så mycket mer än man kunde föreställa sig, så annorlunda än böcker man tidigare läst. Det är dess starkaste sida, att den inte bara är annorlunda och nyskapande, utan också att den lyckas vara det på ett så eftertänksamt och poetiskt sätt. En annan sak som är bra med boken är självfallet att det finns så mycket kunskap om ål i den. Det är en bok det går att lära sig väldigt mycket av.

Det är svårt att hitta någon negativt att säga om Ålevangeliet, men nackdelen med att boken är så speciell är väl att den är svår att klassificera. Den som letar efter en faktabok om ålar kanske blir frustrerad över att det berättas om så mycket annat i den. Den som letar efter en barndomsskildring kan på motsvarande sätt bli frustrerad för att det finns så mycket fakta i den. Det är svårt att styra människors förväntningar åt rätt håll när en bok är nyskapande och risken finns att läsare får något helt annat än de önskade. För de allra flesta kommer det kännas som en positiv sak när det handlar om en bok som är så bra som Ålevangeliet, men för en del kommer det säkert vara irriterande.

Vem skulle jag rekommendera boken till?
Ålevangeliet passar alla som gillar att lära sig nya saker, de som är öppna och nyfikna. Som kan känna att det är ok att inte vara så intresserad av just ålar, men att bli det på vägen i läsningen, eftersom det är en så bra bok. Den passar dessutom människor som gillar språk och berättande, eftersom det är en bok som är skriven på ett så speciellt sätt. För alla som är intresserade av skrivande och berättarteknik är den här boken en njutning.