Mysterieklubben och bankrånarna

Bok av Patrik Bergström
"en lättläst, spännande nutida bok med en nervkittlande handling" BTJ, häfte 9 2020 När Amanda och Carl spelar pingis i Amandas källare gör de en märklig upptäckt. Bakom en hög med bråte hittar de en dold trappa som leder till en underjordisk tunnel. Ett äventyr för Mysterieklubben! Men när guldsmedsbutiken i Vilunda blir rånad börjar barnen misstänka att några tjuvar också upptäckt tunnlarna ... Nu måste Amanda och Carl stoppa tjuvarna innan nästa kupp! För att lyckas gäller det att följa Mysterieklubbens motto: Modig och Klok! Patrik Bergströms och Filippo Vanzos serie om Mysterieklubben serverar spänning och action i högt tempo -- klassiska äventyrsböcker för dagens barn!
Mysterieklubben och bankrånarna är den tredje delen i serien om Amanda och Carl som bor i Vilunda. Det är den första boken i serien som vi läser men det är lätt att komma in i berättelsen ändå. Redan direkt i berättelsen blir det spännande när Carl och Amanda hittar en hemlig tunnel nere i Amandas källare. De börjar utforska tunneln och hamnar hemma hos grannen Holger. Holger berättar att det finns fler tunnlar i staden och genast vill barnen utforska tunnlarna vidare.

Boken kopplar grepp om vårt intresse redan direkt och sonen sitter som fastnaglad när jag högläser boken. Boken har en ganska enkel text vilket gör att den passar bra för nybörjarläsaren och den kan hjälpa till att ge lite självförtroende på vägen och visa att läsning är roligt. Boken får ett fint flyt både när jag högläser och när sonen läser den högt för mig. Det är en trevlig berättelse som passar både killar och tjejer och jag gillar att den inte känns riktad specifikt mot ett kön. Mot slutet blir det nästan ohyggligt spännande och boken är omöjlig att slå igen förrän den är utläst. Det är gott om illustrationer i boken och Filippos bilder andas både mystik och spänning på samma gång. Vi gillar dem skarpt! Boken riktas mot ålder 6-9 år och där passar den in utmärkt tycker jag. Sonen är precis nybliven nioåring och han uppskattade boken oerhört mycket! Det är skönt att läsa böcker ibland som inte är jättelånga och med massor av text! Vi rekommenderar Mysterieklubben och bankrånarna till alla unga spänningsälskare!