Hålla andan

(Simhallen)
Bok av Flora Wiström
I "Hålla andan" utforskar Flora Wiström ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon. I romanen möter vi en syskonskara om tre: Mina, Daria och Sam. Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Blixtrar målmedvetet fram genom vattnet. En dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till hennes röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför? Oron gräver sig djupt i Mina. Hon cyklar till simhallen för att söka efter svar. I simhallen finns omklädningsrummet där Cissi plockar hår ur golvbrunnarna. Där finns det heta plåttaket där de anställda röker gräs och gymmet där Sam sommarjobbar. Där finns redskapsboden där man kan ha sex mot gnisslande flytdynor. Och där finns bassänger att sjunka i. Mina tillbringar de två första veckorna av sommaren i simhallen. Och för varje dag blir det allt tydligare att Daria bär på stora hemligheter.
Hålla andan handlar om Mina. Hennes föräldrar har rest iväg för att tömma den avlidna mormoderns bostad. När Mina vaknar upptäcker hon att hennes vuxna storasyster Daria har försvunnit. Daria är född i badkaret och hon är en mycket talangfull simmare. Mira är född på land och en dålig simmare men bra på att cykla. Mira och brodern Sam blir oroliga men kontaktar inte föräldrarna eftersom hon faktiskt är vuxen. Mina börjar gå till simhallen där hon simmar iklädd sin systers baddräkt. Hon lär också känna Jamal och Cissi som jobbar där. Vartannat kapitel handlar om Mira och vartannat om Daria som har rest till Portugal. Daria svarar varken när de ringer eller skickar sms men läsaren får veta vad hon gör och varför hon åkt iväg.
Bokens första kapitel får mig att tänka på Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson. En bok som fick så mycket beröm men som jag inte uppskattade.
Sedan blir boken bättre. Treenigheten med syskonen och relationen mellan systrarna är centrala i boken. Vilket jag tycker är intressant. Jag uppskattar också att boken till stor del utspelar sig i en simhall. Kan möjligen ha att göra med att min pappa var badmästare under sina sista yrkesverksamma år. Boken handlar också om sexuell makt och om att ha höga krav på sig att prestera både från omgivningen och sig själv. Jag ser fram emot att läsa mer av Flora Wiström.