M Train

Bok av Patti Smith
M Train börjar på ett litet café i Greenwich Village som blivit som ett andra hem för Patti Smith. Vid sitt stambord i hörnet dricker hon kaffe, skriver i sin anteckningsbok och reflekterar över minnen, kärlek, kreativitet och det som har gått henne förlorat. Patti Smith bjuder in oss till sin vardag i New York fylld av litteratur, konst, biobesök och brittiska kriminalserier. Hon delar med sig av minnen från sitt tidigare liv i Michigan med bortgångna maken Fred Sonic Smith och tar oss med på sina många resor ut i världen. Vi följer henne från Frida Kahlos hem i Mexico, till Berlin, London och Sylvia Plath, Jean Genet och Arthur Rimbauds gravar. Hon väver samman dåtid och nutid, litteratur och verklighet och illustrerar berättelsen med sina egna polaroidbilder.I M Train kommer vi Patti Smith närmare än någonsin. Det är en vacker och eftertänksam bok om saknad, sorg, försoning, hopp och inspiration. En bok för alla som älskar att tillbringa en eftermiddag på ett café, djupt försjunken i en bok. PATTI SMITH föddes 1946 och bor i New York. Hon är poet, konstnär och musiker. År 2010 utkom hennes självbiografiska bok Just Kids som möttes av strålande recensioner och blev en stor läsarsuccé. År 2011 tilldelades hon Polarpriset. Uppläsare: Marika Lagercrantz
M Train av Patti Smith är en samling essäer om allt möjligt. Om konst, litteratur, kärlek, livet, cafébesök, avlägsna platser och konsten att skriva om allt och ingenting. Patti beskriver själv boken som ''en personligt färgad berättelse med diffus tidsram''. Det är en perfekt beskrivning, för bokens tidsam är till en början förvirrande och stundvis svår att greppa. Som läsare undrar jag när exakt händelserna som Patti skildrar inträffade. Äger de rum i nutid, för fem eller tjugo år sedan? Det i sig är inte särskilt viktigt, men oavsett är det imponerande hur väl tempus skiftar.

Patti skriver med sån trovärdigt att jag omöjligt tvivlar på att en enda rad inte har hänt på exakt det sätt som hon beskriver. Beskrivningarna är målande, träffsäkra och fyllda med sån kärlek och värme. Säkert kryddar hon berättelsen (som vilken författare som helst), men jag får verkligen intrycket av att hon minns varenda detalj ur sitt liv.

Patti beskriver sitt eget läsande som att hon kan leva sig in fullständigt i en bok, men efteråt inte minns vad den handlade om. M Train är för mig, på sätt och vis, en sådan bok. Jag älskar språket och den atmosfär den utstrålar, men är däremot skeptisk till huruvida jag faktiskt kommer minnas berättelserna i sig. Men vet ni vad? Det spelar faktiskt ingen roll. Patti skriver så himla fint och det är allt som spelar någon roll.