Julkalendern genom tiderna

Bok av Caroline Cabot
Visste du att Sunes jul skrevs på rekordfart? Att det var Birgitta Andersson som hittade på uttrycket Göta Petter till Teskedsgumman? Och att både Hasse och Tage varit med och skapat varsin julkalender genom åren? Den första december varje år drar den igång. En berättelse i tjugofyra delar som pågår hela vägen fram till julafton. Ett drama som inte bara håller sig inom ramarna för tv-rutan, utan spiller över i vilda diskussioner i sociala medier, i tidningar, på skolgården och på arbetsplatsen. Julkalendern. Med sina många år i tablån har det här programmet blivit ett av de äldsta i Sveriges Televisions historia. År 2020 fyller julkalendern 60 år, och det måste väl firas? I boken får du följa med på en resa bland tv-kalendrar genom tiderna, hela vägen från starten 1960 fram till idag. En nostalgitripp genom varje julkalenders handling, kryddad med kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva. Nästan 50 samlade röster från manusförfattare, skådespelare, regissörer, illustratörer, kompositörer och svansoperatörer som svarar på frågorna vi alla ställer oss. För vem styrde egentligen robotsvansarna på katterna i Pelle Svanslös? Hur gick det till när Selmas saga skapade stickningsfeber i hela landet?Och spökar det på Greveholms slott på riktigt?
1 december och idag startar årets julkalender, ett av SVT:s äldsta program. I år firar julkalendern 60 årsjubileum.✨
I den fina boken ”Julkalendern genom tiderna” av Caroline Cabot får vi följa med på en riktig nostalgitripp genom de 60 julkalendrarna som sänts. Från urpremiären den 27 november 1960 till ”Mirakel” som är 2020 års julkalender.

Boken är fylld av bilder, anekdoter, citat, intervjuer och kommentarer från kreatörer, manusförfattare skådespelare, illustratörer, kompositörer och t.o.m. en svansoperatör. Visste du att Ted Gärdestad, Dan Hylander, Alicia Vikander och Sovjetunionens hockeylag alla har medverkat i kalendrar genom åren? Andreas Hoffner som spelade Sune i ”Sunes Jul” såg Sören och Anders på en snabbmatsrestaurang och visste direkt att han var rätt för rollen. Andreas var mer tveksam, men tänk så bra det blev! ”Sunes Jul” tillsammans med Trolltider är mina stora favoriter, men det finns väldigt många andra bra som ”Tjuvarnas jul”
(2011) och ”En riktig jul” (2007). ”Gumman som blev liten som en tesked” blev det stora genombrottet för TV:s julkalendrar 1967 och visades på nytt 1976. ”Barna Hedenhös uppfinner julen” (2013) och ”Tjuvarnas jul” har båda vunnit TV-priset Kristallen.

Vi får också veta att det kan vara knepigt att hitta rätt snö till inspelningen och att allt ifrån dansk konstsnö och is från ishallar till sågspån och frigolit har använts.
Kalendrarna har sett olika ut. ”Fem myror är fler än fyra elefanter” (1977) är enda kalendern som haft bokstäver istället för siffror. Det året hade man 28 avsnitt och började sända redan första advent.

Hur det gick till när ”Selmas saga” skapade stickningsfeber, vad som hände med Klasse Möllbergs julbad, vilken kalender som gjordes på teckenspråk och om det spökar på riktigt på Greveholm slott kan du läsa om i boken.

Jag är så glad att jag köpte boken i present till mig själv. Det var en njutningsfull, nostalgisk, lärorik och rolig läsning. Perfekt som present eller julklapp till dig eller någon i din närhet.