Mitt liv utan dig

Bok av Betlehem Isaak
1990-tal. Betlehem Isaak är tre år och bor med sin mamma, pappa, mormor och två syskon i Eritreas huvudstad Asmara. Hennes pappa Dawit är journalist och arbetar på Setit, landets största oberoende tidning. Ett krig pågår mellan Etiopien och Eritrea. När situationen blir alltmer spänd bestämmer de sig för att lämna Eritrea. De bosätter sig i Biskopsgården i Göteborg. Dawit får jobb som städare och mamma är mest hemma och är ledsen. I skolan retas de andra barnen och frågar om Betlehem bott i en koja i Afrika. Pappa vill åka tillbaka till Eritrea, Betlehems mamma säger nej. Han reser i alla fall. Snart följer hela familjen efter i hopp om en ny framtid i hemlandet. Men det dröjer inte länge förrän Dawit blir arresterad av polis och försvinner. Familjen får åka tillbaka till Sverige igen, utan pappa. Här börjar ett nytt kapitel i skuggan av Dawit, som än idag sitter fängslad i Eritrea. Mitt liv utan dig är en rak och personlig berättelse om en ung familj som splittras, en historia om vad krig och diktatur kan göra med en framtida generation. Men framför allt är det Betlehems egen historia, återgiven från minnen och upplevelser från hennes uppväxt. Om rasism och alienation och en allvarlig vuxenvärld sedd genom ett barns ögon.
Betlehem och hennes familj flyttar till Sverige men efter ett år flyttar de tillbaka till Eritrea. Väl där tillfångatas pappan och de behöver återigen flytta till Sverige, utan pappan.
I mitt liv utan dig får vi följa Betlehems upplevelser av att flytta till Sverige, hennes ensamhet och känsla av utanförskap.
Fallet med Dawit Isaak har intresserat mig under en väldigt lång tid, och när jag läste Martin Shibbyes ”Jakten på Dawit” i höstas och i samma veva fick höra om denna, blev jag väldigt nyfiken på att höra Betlehems historia.