Mathilda

Användarprofil
Salar lämnar Sverige efter tre år, efter att ha fått flera avslag på sin asylansökan. Bakom sig lämnar han sin svenska familj, Karin och Albin. Han åker utan att se tillbaka, för att smärtan ska hållas i schack.

AJ, vilken ungdomsroman. En känner verkligen smärtan som Salar känner och oklarheten hos Karin och Albin. Fan vad hemskt det måste vara att få avslag efter avslag och inte veta var en ska ta vägen.

Till skillnad från Cummins skildring av flykt i Amerikansk jord, är den här mycket mer finstämd. Den är inte stereotyp och skildringen känns mycket mer mänsklig.

Jag klyver er itu

Bok av Tamara Mivelli
Mary bor hemma hos sin kille Filip och hans föräldrar. En pappa som lagar husmanskost och en mamma som inte lämnar sängen. Marys egna familj är splittrad efter att hans pappa skapat en ny familj.

Det här är en fragmentarisk roman om hur det är att vara ung och trasig och inte riktigt veta vad en vill med livet. Jag hade älskat den här romanen när jag var 15, nu kändes den mest platt. Jag kände noll för alla karaktärer, utom för Marys bror Ebi, som endast är med i periferin.

Sändebudet

Bok av Yoko Tawada
Japan i en dystopisk framtid där gränserna är stängda och utländska ord är förbjudna.

Vi får följa Mumei och hans gammelmorfar i en samtid där de gamla är starka och nästintill odödliga och där barnen är sjuka och svaga. Sändebudet är knappt 200 sidor och rymmer så mycket och så lite på samma gång.

Det rörs vid många intressanta aspekter men väldigt få av dem fördjupas. Romanen hade utan problem mått lite bra av att dels vara lite längre och dels att ha kapitelindelning.

Ser fram emot att läsa mer av Tawada, tyckte trots allt om att befinna mig i den här världen.

Mitt liv utan dig

Bok av Betlehem Isaak
Betlehem och hennes familj flyttar till Sverige men efter ett år flyttar de tillbaka till Eritrea. Väl där tillfångatas pappan och de behöver återigen flytta till Sverige, utan pappan.
I mitt liv utan dig får vi följa Betlehems upplevelser av att flytta till Sverige, hennes ensamhet och känsla av utanförskap.
Fallet med Dawit Isaak har intresserat mig under en väldigt lång tid, och när jag läste Martin Shibbyes ”Jakten på Dawit” i höstas och i samma veva fick höra om denna, blev jag väldigt nyfiken på att höra Betlehems historia.
Gott, enkelt och perfekt som matlåda.
Tips: timjan gör sig perfekt i köttfärssåsen.
Toppa gärna med lite god ost.

Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
Boken tar avstamp i USAs första skolskjutning och följer Julie och B’s äventyr vår och sommar 1978, innan B genomför skjutningen. Vi följer också Julie i nutid, fyrtio år senare när B rymt från anstalten och Julie oroar sig över att hon ska hitta henne men även om Julies misslyckade äktenskap.

Alltså. Språket i den här debutromanen är MAGISKT, jag har strukit under så många passager.

Fula tjejer

Bok av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck m.fl.
Den här dundertrions första bok ihop handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon skapat kontot Fula tjejer på instagram, där det läggs upp bilder på tjejer i skolan som hen tycker platsar där. Två av de tjejerna är Tilde och Jasmine, tillsammans med Eleni bestämmer de sig för att sätta dit vem det en är som gör det.

Tyckte så mycket om denna, känns inte som ett helt omöjligt scenario och tanken på att det kan leda till sådan girl power är hoppfull.

Dröm natten till idag

Bok av Anna Järvinen
En kvinna i femtioårsåldern, känslan av eller behovet av att vara smal. Uppväxten, den påtvingade flytten från Finland till Sverige och hur det är att växa upp i ett nytt land med nya normer och att börja i skolan utan att kunna språket.

Detta är en fragmentarisk, väldigt poetisk bok. Språket är magiskt och det märks väldigt tydligt att Järvinen är kompositör i botten. En del stycken fick mig att känna väldigt mycket och andra lite mindre.

Titeln på romanen är även den helt fantastisk. Får mig att tänka att alla fragment på något sätt är drömmar, och även om de inte är det, att allt inte är ”sanning”. Hur mycket sanning något nu kan vara i en roman.

Ljudboksprenumeration som present

Perfekt till en bokälskande person som är svår att köpa böcker till i och med att det kan vara svårt att veta vilka böcker personen redan läst.

Min mörka Vanessa

Bok av Kate Elizabeth Russell
Vanessa är femton år när en relation inleds med hennes lärare, men det är hon som får ta smällen. Hon vägrar att acceptera att han begår övergrepp, så när metoo briserar 2017, sexton-sjutton år senare lever hon fortfarande i förnekelse. Tills hon träffar/får reda på att han utsatt andra.

Detta var oerhörd tung läsning, men läsning som också var svår att lägga ifrån sig. Genom hela boken görs referenser till främst Lolita, men även andra verk av Nabokov. Jag läste ju lolita i somras och var inte särskilt imponerad, men nu är jag glad att jag läste den.

Uppskattade parallellen mellan att det sker i nutid och metoo, vad det gör med både förövare och offer samt processen dit.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.