Sam och Sigge på skattjakt

Bok av Lin Hallberg
Eric och Simon har varsin alldeles egna shetlandsponny, Sam och Sigge. Pojkarna älskar sina hästar och hästarna följer gärna med dem ut på äventyr. Ikväll vill pojkarna att mamma ska berätta godnattsagan om när de red ut på skattjakt. Längre och längre in i skogen red de. Men var är skatten? Och var har de hamnat? Vilken tur att pojkarna har Sam och Sigge som alltid hittar tillbaka hem! En lättläst bok i färg för alla killar och tjejer som har börjat läsa själva och gillar äventyr och hästar! Läs också: "Sam och Sigge", "Natten då Sigge föddes", "Sam och Sigge och riddarbröderna", "Sam och Sigge och den långa resan", "Sam och Sigge och den första julen".
Sam och Sigge på skattjakt är den sjätte delen i serien om shettisarna Sam och Sigge och deras ägare, killarna Eric och Simon. Det är inte så ofta som killar figurerar i böcker om hästar, men Lin Hallberg har skrivit flera böcker där killar är i fokus och det behövs verkligen. Jag är så glad för varenda bok som kommer ut där hästar och killar får ta plats, för det behövs förebilder i böckerna för de killar som gillar hästar.
Det här en riktigt charmig serie med söta små shettisar i blickfånget. I den här boken står skattjakt på agendan och det blir en lite mer spännande skattjakt än vad killarna tänkt från början. Det är roligt att få hänga med på deras äventyr. Texten är enkel och med lagom mycket text, vilket gör att den passar bra för målgruppen som kanske precis har lärt sig att läsa. Författaren är ju enormt rutinerad när det gäller hästböcker och det märks, allt är trovärdigt och rätt. Normalt hänger jag upp mig på hästböcker där en del detaljer kan vara lite avvikande från hur det är i verkligheten, men inte här. Margareta lyckas fånga de charmiga ponnyernas uttryck så bra och det är roande bara att titta på alla söta illustrationer. Man behöver inte gilla hästar för att läsa den här boken, ett spännande litet äventyr med skattjakt går nog hem hos många barn oavsett djurintresse eller ej. Boken passar barn från ca fem år och uppåt!