Kapten Haddocks ordbok

L'intégrale des jurons du capitaine Haddock
Bok av Björn Wahlberg
En handbok i konsten att förolämpa med finess! Här förklaras 240 av kapten Haddocks kraftuttryck, från klassiker som anfäkta och anamma, bomber och granater, krabbsaltade tångräkor och malliga mollusker till ovanliga ord och nybildningar som alabasterskalle, ektoplasma, kräkvinspimplare, rullsvansapa och skabbhals. En inspirerande och rikt illustrerad ordbok för alla som vill utöka sitt sitt ordförråd och variera sina utbrott när ilskan kokar över. Kapten Haddocks ordbok är författad av översättaren och Tintinkännaren Björn Wahlberg. Han har bland mycket annat översatt samtliga Tintins äventyr till svenska samt flera faktaböcker om Tintin och Hergé. Han är också ordförande för Generation T - Den svenska Tintinföreningen.
En Stor bokfavoritkaraktär ifrån min barndom är Tintin och hans vänner. Det som dock sätter störst avtryck är Kapten Haddocks alla mer eller mindre kraftfulla uttryck/slagord. Lyckan över en sådan här bok är nästintill gränslös…

Den som kom på den här roliga (i dubbel bemärkelse; måste varit ett otroligt kul jobb att sammanställa den) boken var en Riktigt smart än! Alltså dessa Fantastiska sammansatta ord och uttryck och dess betydelser är både underfundiga och roliga. En sak som förvånade mig var hur många av de olika orden som faktiskt funnit i vårt språk sedan århundraden tillbaka.

Kapten Haddock är en favorit bitvis kanske på grund av sina uttryck. Men samtidigt är det när man ser uttrycken samlade på en plats som man förstår hur taskig han egentligen kan vara mot sin omgivning. Vissa är betydligt mer drabbade än andra…

Men trots det så är det en bok som ger mer glädje än huvudskakningar (som i så fall kommer p.g.a. alla smått otroliga sammansättningar).

En bok jag varmt kan rekommendera!