Vi är Orlando

Bok av Johan Hilton
Lysande, Hilton. Borås Tidning Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. // Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten. Svenska Dagbladet Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok Dagens Nyheter Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade. Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen. Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. // Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism. BTJ 5/5 det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla // imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation Göteborgs-Posten Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage Expressen Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress // Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. // Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra. P1 Kultur en vackert mänsklig bok Aftonbladet Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. // Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning. Jönköpings-Posten
Hela boken är som ett långt vittnesmål, från överlevande, anhöriga, volontärer, poliser, och så vidare. Korta, snabba inlägg som tillsammans bildar en kör och bygger en bild av vad som hände. Allt blir väldigt starkt och kommer så nära. Känslomässigt är det bitvis väldigt tungt att läsa. 

Det är också lärorik läsning, jag inser att min bild av Orlando-skjutningen till viss del skiljer sig från verkligheten. Personligen tycker jag också det är riktigt intressant ur ett krishanterings- och kommunikationsperspektiv att få se vad som gjordes rätt, vad som blev fel, och vad som behöver göras när den här typen av händelser inträffar. 

Och även om detta är jobbig läsning så finns det så mycket fint som jag tar med mig. Hur samhället sluter upp och förenas, hur man ställer upp för varandra, till exempel flygbolag som skänkte flygbiljetter till de anhöriga som bodde långt från Orlando, eller Hells Angels som agerade skyddsmur under begravningar. De exemplen ska jag plocka fram ur minnesbanken när samtiden känns hård och kall.