Vi är Orlando

Bok av Johan Hilton

Lysande, Hilton.

Borås Tidning

Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. // Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.

Svenska Dagbladet

Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok

Dagens Nyheter

Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.

Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.

Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. // Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.

BTJ 5/5

det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla // imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation

Göteborgs-Posten

Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage

Expressen

Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress // Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. // Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.

P1 Kultur

en vackert mänsklig bok

Aftonbladet

Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. // Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.

Jönköpings-Posten

Mindre

Lysande, Hilton. Borås Tidning Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det... Mer

2 utgåvor
Välj utgåva
Vi är Orlando : en amerikansk tragediSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127157903
Vi är Orlando : En amerikansk tragediSvenska - E-bok
ISBN: 9789127157927
Betyg 4
2016 skedde en dödsskjutning på en nattklubb i Orlando. Hilton berättar skickligt de drabbades perspektiv. De som var där, de som miste sina barn, sin älskade eller vän. De som jobbade efteråt för att finnas till stöd för alla drabbade, även de fick komma till tals. Vi är Orlando är en bok som berör starkt och lämnar ingen oberörd.
Den 12e juni 2016 sker en masskjutning på nattklubben Pulse i Orlando. Attentatet utförs av en man som bekänner sig till IS och ett hat mot hbtq-samhället.

I Vi är Orlando låter Hilton överlevande, anhöriga och uppsatta personer komma till tals, han berättar deras historia om vad som hände den natten och hur livet har varit efteråt. Det görs på ett väldigt skickligt sätt då boken endast består av intervjustycken och de olika fragmenten bidrar till att tillsammans skapa en helhetsbild.

Det jag uppskattade mycket var att Hilton helt och hållet berättar historien utifrån de drabbade, utan att på något sätt väva in sig själv.