Kalas i komockan

Bok av Inger Källander
Klotschhh! En härligt slafsig komocka landar på marken - och det blir ett väldans kalas! Flugor, myggor och skalbaggar är de första gästerna, men även fåglar, grodor och igelkottar hittar godsaker i och runt gödselhögen. Och nere i jorden väntar tusenfotingar, hoppstjärtar och ringmaskar och naturligtvis kungen av markdjuren - Daggmasken! När de stora och sedan de mindre djuren äter av komockan sönderdelas den så att näringen kan sugas upp av växternas rötter. Kalas i komockan handlar om hur kobajs och annat organiskt material bryts ned och blir näring åt nya växter och djur. Här presenteras några av de djur som deltar i kretsloppet av näring från gödsel till jord och sedan till växter, och när djuren äter växterna blir det gödsel igen. Nedbrytningen är en av de viktiga ekosystemtjänsterna, ett mirakel som är osynligt för det mänskliga ögat men livsviktigt för livet på jorden, inte minst människans. Kalas i komockan är den fjärde boken i serien Osynliga Mirakel, böckerna som i ord och bild berättar om naturens mångfald och hur allt hänger ihop. Kalas i komockan har omarbetats till barnbok utifrån den fotoillustrerade boken Osynliga Mirakel. Med text och bild väcker böckerna fantasin och lusten att ta fram förstoringsglaset för att gå ut i naturen och leta efter egna mirakel. Texten är skriven av läraren, lantbrukaren och författaren Inger Källander. De naturnära och lustfyllda illustrationerna är målade av Anna Helldorff, illustratör och tidigare förskollärare. Pärspektiv Förlag & Motus Media
En fin bok om hela näringskedjan; från komocka till äng. Vackra illustrationer.

Här får vi följa med från att kossan släpper ifrån sig en komocka till att den bearbetats och brutits ner till ny ängsmark som kossorna äter upp.
Vi får lära oss vilka insekter som uppskattar komockan i ett tidigt skede och vilka som vill ha den senare. Vi får också träffa de något större djuren som även dem gillar komockor.

Lärorik och rikt illustrerad bok!