Främling i vita rum

Bok av Lovette Jallow
Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som vit feminism, colourism och white saviorism, samtidigt som hon på ett inspirerande sätt berättar om sitt liv med autism. I Främling i vita rum bjuder Lovette Jallow in läsaren till en lektion i strukturell rasism, men också en personlig berättelse om människan bakom aktivisten. Du får följa med Lovette från uppväxten i Gambia med starka kvinnor som förebilder till kulturkrocken i mötet med Sverige. Du får konkreta tips på hur du kan hantera situationer när någon agerar rasistiskt och lära dig stå upp mot rasism, sexism och orättvisor. Samtidigt är boken en brännande skildring av hur en människa kan slås ned gång på gång och ändå lyckas resa sig igen och igen. Främling i vita rum är en bok om att våga stå upp för det du tror på, hur mycket du än riskerar att förlora.
Under hela tiden jag läste Lovette Jallows bok skrev jag också recensionen i mitt huvud. Den har börjat på olika sätt, fortsatt med olika synvinklar, opponerat sig mot ditten och datten och ibland, i mina svagaste ögonblick, har jag till och med hört mig själv tänka "Inte ALLA vita". Den förhatliga tanken jag aldrig trott jag själv skulle tänka.

Därför har jag bestämt mig för att skrynkla ihop det påhittade pappret med utkast till min recension och istället säga åt alla framtida läsare: SHUT UP AND READ!

För det som inte går att säga emot är att:

- Svarta kvinnor tar emot 85% mer hot, hat och trakasserier online än vad redan utsatta vita kvinnor gör.
- Där vita arbetssökanden får positiva svar på sina ansökningar 26% av tiden är det 5% som gäller för svarta.
- Vi lär inte ut någonting om svart historia i svenska skolan (läs också "Historiens vita fläckar" för en genomgång av detta samt av nästa punkt på listan).
- Vita människors rikedomar och trygghet är till stor del byggda på slaveri och exploatering av icke-vita, både historiskt och samtida.
- De enda mörka svarta kroppar vi ser representerade är de i nöd. Annars, i reklam, på teve och film, är ljushyade svarta kraftigt överrepresenterade.
- Människor som attraheras av barn söker sig ibland till välgörenhetsorganisationer för att kunna komma undan med att begå övergrepp mot icke-vita barn.

En intersektionell analys är livsviktig om man ska bedriva något som helst politiskt arbete. Ja, kvinnor är utsatta, men svarta kvinnor är mer utsatta. Ja, homosexuella är utsatta men homosexuella svarta är mer utsatta. Lyssna på Jallow, och inte på mig och de invändningar jag väljer att inte yppa. Man behöver inte hålla med varenda ord för att förstå, ta till sig och vara en del av förändringen.

Som bonus var det värdefullt att läsa om Jallows mormor och om statskuppen 1994 i Gambia som jag visste väldigt lite om. Tack för att jag fick upp ögonen för detta.