Den lyckliga ön

Het gelukkige eiland
Bok av Marit Törnqvist
Magiska bilder! Marit Törnqvist vet precis hur man fångar bilderbokspubliken - varje penseldrag, varje tuschstreck sitter där de ska. Och vilka färger många av bokens bilder blir en fest för ögat med mycket att upptäcka! Berättelsen om flickan som färdas mot horisonten och letar efter den lyckliga ön är tänkvärd och fylld av poesi. Sagan är starkt personlig och samtidigt kan alla känna igen sig både stora och små. Det här är en bok att läsa tillsammans eller i avskildhet en bok som väcker funderingar och inbjuder till samtal. Marit Törnqvist har själv översatt sin text till svenska. Hon har tidigare utkommit med två böcker som tillsammans med Den lyckliga ön utgör ett slags triptyk: Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann.
I denna bilderboken har bilderna en stor betydelse. Bilderna är så bra och har en berättande effekt. Då boken mestadels består av bilder, kan det vara bra om den som läser har en förmåga att kunna läsa bilderna. Det finns text i boken men bilderna har en väldigt stor betydelse.

Denna bok känner jag skulle kunna passa att läsa som en högläsningsbok med pauser i och med bilderna, för att då kunna analysera och tolka bilderna. Det kan även vara bra med en diskussion efter läsningen för att kunna sätt ord på det boken handlat om.

I boken får vi följa med en flicka som är på väg till horisonten på sin flotte. Vi får se hennes resa till horisonten och varför hon väljer att ta en annan väg.