I flygplanet med Joline och apan

Bok av Marielle Lindberg
Joline ska flyga till sin farmor med sin mamma, lillebror och apan. Men hon har en ledsenkänsla magen. Varför tar någon hennes väska på flygplatsen? Vad är det för konstig maskin hon måste gå igenom? Och hur känns det egentligen att vara så högt uppe i luften?
Treåringarna tycker: De är mycket förtjust i bilderna och i berättelsen i helhet, men tycker att det är lite mycket text. I alla fall precis i den stunden. Tycker väldigt mycket om lillebror Olle och speciellt att han gillar att tugga på kläder.

Sexåringen tycker: Vill direkt åka flygplan, något han aldrig har velat innan. Tycker om berättelsen och illustrationerna och är väldigt förtjust i att Joline är lika gammal som han är.

Mamman tycker: Jag gillar böcker som kan lära barnen om något de inte upplevt, och som senare lätt kan användas som förberedande inför att göra något. Det här känns som en väldigt bra bok när det kommer till att flyga, och kanske speciellt att göra det för första gången. Att det är fokus på Joline och hennes känslor tycker jag är bra, för det visar på att det går att göra saker, även om man är nervös i början.

Illustrationerna är väldigt fina och höjer berättelsen, men Katarina Vintrafors är också en av mina favoritillustratörer, så kan vara lite partisk.