Mysteriet med den försvunna guldskatten

Bok av Anna Ihrén
Sommarlovet har börjat. Stellas pappa har skickat sin chaufför Ross för att köra henne till paradisön Smögen, där hon ska tillbringa sommaren. Grannfrun Signe ber Stella att visa hennes nya sommarbarn runt på ön. Det visar sig vara John, tekniknörden från Stellas skola. En dag får Stella läsa ett gammalt brev som handlar om en försvunnen guldskatt som förbryllat Smögenborna i snart 200 år. När Stella och John åker ut med båten hamnar de mitt i en skattjakt. Plötsligt befinner de sig i ett äventyr av lömska dykare, bortsprungna katter och en stulen, mycket värdefull, ring. De bestämmer sig för att starta Smögens första detektivbyrå, Stellas & Johns detektivbyrå. Fallen de åtar sig tar med dem på farliga uppdrag som till och med blir en kamp på liv och död. Kommer de att hitta fartyget Sankt Annas försvunna skatt? Och kommer de att lyckas lösa något av fallen? Första boken om Smögendetektiverna Stella och John baserar sig på delvis sanna berättelser om fartyget Sankt Annas skatt som sjönk i en förfärlig höststorm 1837. Boken utspelar sig i ett somrigt Bohuslän bland fiskarstugor, rosa klippor och blått hav. Men bakom idyllen finns hemligheter gömda och mysterier att lösa. Mysteriet med den försvunna guldskatten är en spännande deckare för barn i åldern 9-12 år. ANNA IHRÉN är författaren bakom succéserien Morden på Smögen och Jubileumsserien. Hon har tillbringat alla sina somrar på Smögen i Bohuslän. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med serien om Smögendetektiverna Stella och John. "Boken är riktigt spännande. Anna Ihrén fångar stämningen vid havet väl och språket är målande, inget för nybörjarläsaren, men perfekt för den som fått i gång läsflytet. Hoppas på fler böcker om Stella & Johns detektivbyrå!" Marianne Ericson, BTJ "Den här ljuvliga boken för alla lässugna barn skickar mig tillbaka till min egen barndom." Kustboktanten "Alltså den här boken! Blir ju alldeles varm i mitt bokhjärta." Betsy by book "Att Anna Ihrén kan skriva nagelbitande deckare visste vi redan, och Stellas & Johns detektivbyrå är en minst lika spännande, välskriven bladvändare med en smart uppbyggd intrig som hennes deckare för vuxna. Har ni liksom jag barn som inte vill läsa, be dem läsa första kapitlet bara, det gjorde jag med min yngsta och han blev kvar till slutet." I min bokhylla "En härlig spännande barnbok som för tankarna till Enid Blytons klassiska Femböcker. Lov fyllda med äventyr i en underbar idyllisk miljö, dit även skumma figurer hittar. En äventyrsbok som både barn och vuxna kommer läsa med glädje när de läser tillsammans. En inkörsport för barn att läsa själva och börja ett kärleksförhållande till deckare och spänningsromaner som förhoppningsvis varar livet ut." Boknjutaren "Boken är en riktig bladvändare, spänning från första till sista sidan. Jag tror att denna boken kommer locka många barn till att läsa." Boktips av Maja
Detta kommer bli härlig läsning för de barn som tar sig an boken. Vem gillar inte mysterium blandat med soliga dagar och bad i havet?! Jag blev i alla fall väldigt sugen på att ta mig till Smögen! Att boken delvis bygger på en sann händelse gällande skeppet Sankta Annas skatt bidrar till att handlingen blir än mer spännande.
Vid några tillfällen tycker jag språket blir lite väl vuxet men det är inget som stör och jag tror inte målgruppen reflekterar över det nämnvärt.
Jag uppskattar detaljerna i boken, som att Stella och John ska använda vita handskar för att hantera bevis. Det blir mer "på riktigt" då och det känns som att läsaren kan bli väldigt inspirerad till att starta sin egna detektivbyrå. Precis som man vill att böcker ska göra, inspirera.
Perfekt att ge till kidsen så de kan läsa nu under lovet!