Återträffen

La jeune fille et la nuit
Bok av Guillaume Musso
"Jag har en ny favorit - Guillaume Musso!" - Titti Schultz, SVT Go'kväll "En bladvändare som höll mig vaken halva natten" - Harlan Coben "Stilfull, smart och nostalgisk ... Mera, tack!" - The Times En högstatusskola utanför Antibes täckt av snö Tre vänner sammanlänkade av en tragisk hemlighet En ung kvinna som uppslukad av natten Franska rivieran, vintern 1992 En iskall natt, när hela skolområdet förlamats av en snöstorm, rymmer nittonåriga Vinca Rockwell med filosofiläraren som hon har ett hemligt förhållande med. Ingen kommer någonsin att se dem igen. Franska rivieran, våren 2017 Fanny, Thomas och Maxime Vincas bästa vänner och en gång oskiljaktiga har inte pratat med varandra sedan de slutade skolan, där det nu anordnas en återträff. För tjugofem år sedan murade de in ett lik i skolans idrottshall, den som nu ska rivas för att ge plats åt en ny byggnad. Inget kan längre hindra sanningen från att komma fram. "Det gripande slutet är fullt av chockerande avslöjanden" - BBC.com Guillame Musso är en av världens bäst säljande författare och är översatt till 40 språk. Han föddes i Antibes 1974 och redan som tioåring bestämde han sig för att bli författare. Efter skolan flyttade han till New York en period. När han kom hem hade han huvudet fullt av bokidéer och New Yorks typiska mångfaldskultur. Det märks idag då många av hans böcker utspelar sig såväl i Frankrike som USA, och karaktärerna kommer från olika länder. "Så bra att man tappar andan" - Daily Mail
4,5/5

Fyra vänner som knappt har pratat med varandra sedan de slutade skolan, träffas nu igen på en återträff. Problemet är att Thomas inser att de ska bygga om skolan och det innebär problem för hela hans framtid. Tjugofem år tidigare var han nämligen med om att mura in ett lik i den nya idrottshallen och om den skulle rivas, skulle det också innebära att gamla lik formligen rasar ur garderoben och tillsammans med sin bästa vän försöker han nu förhindra det hela.

Och vad hände egentligen med Vinca, som försvann samma natt? Strax efter försvinnandet kom flera tips om att hon hade synts på olika ställen, men spåren svalnade och hon har inte återfunnits.

Guillaume Musso är en mästare på den här genren. Det är fartfyllt och spännande och dessutom fyllt med mängder av vändningar. Så fort jag tror att jag vet vad som har hänt, ändrar Musso på något som gör att jag inte alls vet vad som händer längre.

Något jag verkligen gillar är att Musso inte är rädd för att det ska vara våldsamt eller att folk ska dö, men det känns aldrig onödigt eller obetänkt. Allt som händer gör det av en mening, även om meningen är att lura läsaren till att tro att hen vet vad som ska hända härnäst.

Persongalleriet är lagom stort, speciellt eftersom vi också får tillbakablickar från 25 år tidigare, för att vi ännu mer ska tro att vi är med på vad som händer. Det är samma personer i båda tiderna, och det förstärker också berättelsen på ett snyggt sätt, för vi får plötsligt förklaringar till varför de är som de är idag, när vi möter dem för så länge sedan. Jag är också mycket förtjust i att det inte är frid och fröjd i allas liv utan att alla har sina problem att tampas med, som ibland är en direkt följd av valen de gjorde för så länge sedan. Det är trovärdigt, även om kanske inte allt annat i berättelsen är det. Men det är också en av tjusningarna med Mussos skrivande. Det är inte alltid trovärdigt men det är spännande rakt igenom.

Språket är genomgående bra och Christina Norrmans översättning har jag inget att klaga på, den flyter fint.