Sjöjungfruns äventyr i Östersjön

Linda Ågren
Sjöjungfrun Athiraa är ute och simmar i Östersjön. Hon brukar alltid ta hand om allt levande i havet och är därför ute även idag, när hon plötsligt hör ett hemskt skri i fjärran. En stackars liten tumlare och sälkut behöver hennes hjälp då de är helt intrasslade i spöknät och plast! Tillsammans beger de sig på ett stort äventyr men möter många hinder. Kommer de att kunna hitta hem och rädda havet på samma gång? I denna bok kan du lära dig om problemen i Östersjön och vad vi kan göra tillsammans för att värna om havet. Följ med sjöjungfrun på detta äventyr för att rädda våra hav! Boken är skriven och illustrerad av Linda Ågren, Sveriges första professionella sjöjungfru @Mermaid_Athiraa. Kostnadsfri lärarhandledning finns att ladda ner här: https://www.vistoforlag.se/press/lararhandledning_sjojungfruns_aventyr_i_ostersjon.pdf
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna älskar sjöjungfrur, och är väldigt förtjust i den här boken. Även om det är mycket text, lyssnar de andäktigt och frågar emellanåt vem som är vem (och var är mamma och pappa, hon får väl inte simma så långt bort på egen hand?)

De tycker att både delfinen och sälen är väldigt söta, och att det är mycket dumt att folk skräpar ner. Länge och väl berättar de för sjöjungfrun att de minsann har fått skräpplockarmedaljer på förskolan eftersom de plockat så mycket skräp i naturen, och att vi också källsorterar hemma och återvinner saker, eller går på loppis och köper sådant som andra inte vill ha längre.

Mamman tycker: Jag var lite rädd för att det skulle vara för mycket text för mina barn, och egentligen tror jag väl att det kanske är mer en bok för åldrarna 6–9, men det fungerade alldeles utmärkt. Antagligen mycket för att den handlar om sådant mina barn tycker är väldigt roligt: Sjöjungfrur.

Det är ett väldigt viktigt ämne som Linda Ågren (Sveriges första professionella sjöjungfru) tar upp i sin bok, och berättelsen förstärks av de väldigt detaljrika och fina illustrationerna. Boken kan absolut passa som både högläsning hemma, egenläsning och som del av ett temaarbete i skolan. I slutet av berättelsen finns även några faktasidor om djur i Östersjön och varför Östersjön inte mår något vidare och vad vi kan göra för att dra vårt lilla strå till stacken.