Summan av alla synder

A great reckoning
Louise Penny
Efterlängtad ny bok i succéserien om Armand Gamache »Djup, storslagen och raktigenom enastående. Mirakulöst bra.« | Washington Post Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på polisskolan i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter. När en av skolans lärare påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan i hans bostad. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga polisaspiranterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på polisskolan och var en av den mördade lärarens skyddslingar. Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna. LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare vars böcker sålt i över nio miljoner exemplar på trettio språk. Hennes deckarserie, som fått henne att kallas »en modern Agatha Christie«, utspelar sig i Québec i Kanada med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset sex gånger. Summan av alla synder tog sig rakt in på förstaplatsen på New York Times bestsellerlista när den kom ut i USA.
Varje gång en ny bok i serien om kommissarie Armand Gamache och byn Three Pines kommer ut översatt på svenska är det fest! Just den senaste i kanadensiska Louise Pennys serie, Summan av alla synder, var extra hett efterlängtad eftersom utgivningsdatumet i Sverige flyttades fram. Typ tre (3) gånger. Det var tufft! Men så i slutet av oktober kom boken, jag nätshoppade den genast och tyvärr har jag redan läst den.

Nu är det bara att vänta på att nästa del ska översättas. Det finns ytterligare fem oöversatta delar, nämligen. Vågar jag hoppas att nästa kommer till min födelsedag?

En karta hittas i en vägg på bistron i Three Pines. Armand Gamache får kartan inramad i present första dagen på sitt nya jobb som rektor på polisskolan. Det är nämligen nåt märkligt med kartan. Så blir en av lärarna på skolan mördad. I hans ägo hittas en kopia på kartan. En av de unga polisaspiranterna, Amelia Choquet, dyker upp överallt. Hon tycks inte direkt vara blivande polis, men ändå är hon antagen av Gamache själv. Dessutom var hon en av den mördade lärarens skyddslingar. Kan Gamache ha nåt med mordet att göra och i såna fall hur och vad?

Roligt och spännande är det ganska genast. Karaktären Ruth, med klara Tourette-drag och ankan Rose i sitt kölvatten, står för det roliga. Jag skattar högt flera gånger under läsningen. Men sen är det allvarligt och spännande. Karaktärerna känns som gamla goda bekanta, nästan vänner och behöver för min del inga närmare presentationer. Utredningen av mordet går som vanligt långsamt och är full av detaljer. En del är väsentliga, andra inte.

Som så ofta är slutet… känslosamt. Eller vad sägs om att få veta vem/vilka som planterade de tre granarna som byn Three Pines är uppkallad efter och att Gamache möter sina föräldrars mördare..? Håll i dig, det här är riktigt, riktigt bra.

Att snön yr runt knutarna känns både mysigt och ruggigt. Boken är till exempel en perfekt julklapp. Åter igen är det här en helt underbar och välskriven del i Gamache-serien.

Mitt omdöme blir inte nåt annat än det högsta.