Fängelseflykten

Karl Johnsson
ALICES OCH ELIAS resa genom galaxen fortsätter. Brock har blivit bortförd av azkalorerna och Stillhetens besättning följer efter. De är oroliga för honom, men också för Alice. Efter vistelsen hos minnesväktarna har hon börjat höra röster och ser saker som inte finns. På fängelseplaneten Feroz II tvingas Brock leta skatter i en farofylld djungel. Skatter som sedan säljs till högstbjudande i det lokala auktionshuset. Kapa har en plan för att frita Brock men kommer gänget att lyckas genomföra den? Fängelseflykten är den femte delen i science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända.
De flesta av oss som läser väldigt mycket, har våra favoriter när det kommer till serier. Ni vet, sådana där man verkligen längtar efter nästa och kastar oss över dem så fort de dyker upp men samtidigt vill man dra ut på det så länge som möjligt för att det inte ska vara lika länge att vänta på nästa.

Imperiets arvingar är verkligen en sådan serie för mig. Så fort en ny dyker upp blir jag jätteglad över att återigen få komma in i den här världen och träffa alla igen. Oskar Källner har förmågan att skriva på ett sådant sätt att det verkligen känns som att man är bland vänner, oavsett om det är varelser från andra änden av universum eller inte. Och tillsammans med Karl Johnssons illustrationer blir det oerhört levande och spännande.

Något jag gillar med serien är att det inte ploppar upp alldeles för många nya karaktärer i varje bok, utan vi får i mångt och mycket följa och möta samma. Varje kapitel har person i fokus, vilket får oss att lära känna dem väldigt bra och alla är verkligen olika. Även om barnen, Alice och Elias, har väldigt mycket ansvar men är samtidigt väldigt tydligt barn, med allt vad det innebär för konsekvenstänk och impulser.

I Fängelseflykten kastas vi direkt in i fortsättningen från del fyra, Minnesskrinet. Brock har blivit fängslad och istället för att åka och leta efter Alice och Elias mamma bestämmer sig besättningen för att frita Brock från den farliga fängelseplaneten.

Språket är bra och passar målgruppen (och även oss som är en bra bit över den). Kapitlen är relativt korta och textstorleken är lite större än skönlitteratur för vuxna men ändå relativt liten, så det är bra att antingen ha den här serien som en spännande och mysig högläsningsserie eller som ensamläsning för den redan läsvana.