Den flygande kanoten och andra legender från Oceanien

Thomas Malm
Den flygande kanoten är en fantasieggande titel på en bok om Australien, Nya Zeeland och några av Söderhavets många tropiska öar. I årtusenden har folken där berättat hisnande legender om känguruns långa svans, sjömonster, hajar, öar som fiskades upp ur havet, flickan som bor på månen, flykten från dödsriket och varför kokosnöten ser ut som den gör. För första gången på mer än hundra år får vi möjlighet att på svenska ta del av en samling legender om detta och mycket annat från Oceaniens alla hörn. Samtidigt lär vi oss mycket om både naturen och människornas liv i gångna tider. Här finns något av hur Robert Louis Stevenson, Jack London, Sverre Holmsen och Bengt Danielsson beskrev livet där. Men vi finner även vissa likheter med antikens myter och fabler samt de folkliga berättelser från vår egen del av världen som Jan-Öjvind Swahn delade med sig av i böcker, radio och teve. De vackra illustrationerna förhöjer läsupplevelsen för både gammal och ung. Thomas Malm är professor i humanekologi vid Lunds universitet. Det betyder att han forskar och undervisar om människors förhållande till naturen. Han har särskilt intresserat sig för folken, djuren och växterna i Oceanien, som han har besökt många gånger och bland annat skildrat i De svarta pärlornas ö (2003). En annan av sina specialiteter, föreställningar rörande mystiska väsen, har han skrivit om i Drakormens gåta (2017). Nu tar han alla som älskar spännande berättelser och annorlunda miljöer med sig på en resa i fantasins värld. Följ med i DEN FLYGANDE KANOTEN!
För den som är intresserad av legender och mytologi för olika delar av världen, är det här en mycket värdefull bok som hjälper till att både överlappa lite gränser och vidga världsvyerna men också gör en mycket mer medveten om likheter som funnits i mänsklighetens historia.

Det stora behovet av att förklara sin omvärld är något människan alltid har haft gemensamt, och i alla tider har det funnits legender och mytologi som omslutit och förklarat det som har varit allra viktigast för oss. När det kommer till de legender från Oceanien som Thomas Malm har valt att berätta vidare, handlar det i mångt och mycket om legender kring olika viktiga näringsämnen, som kokospalmen eller brödfrukten, men det finns också legender kring olika landmärken och klippformationer.

Ofta, likaså i andra kulturers berättelser, är det ond bråd död, ganska våldsamma och orättvisa förhållanden och kampen mellan gott och ont som är kärnan i berättelserna. Här ofta väldigt orättvisa och elaka hövdingar som inte tänker på sitt folk på det sätt de ska. Om man är god, då blir man också gott behandlad av gudarna och kan få hjälp och fördelar som andra inte har.

Jag, som ändå har läst flera terminer religionshistoria på universitetet, känner att den här boken började lappa igen ett ganska stort kunskapshål i min västerländska utbildning och det är jag mycket glad för.

Berättelserna är relativt korta och går att läsa en i taget, om man skulle vilja ha den som högläsningsbok för ett barn för att vidga deras vyer och förståelse för att världens folk visserligen är ganska olika, men ändå ganska lika.

Språket är bra, och känns precis rätt för den här genren.