Fadern

Bok av Pia Kask
Återigen skakas Wästholm av våld och ond bråd död när en manlig väktare hittas avrättad. På bröstet sitter en lapp med texten Till mitt hjärta från pappa och det dröjer inte länge förrän två liknande mord sker. Henrietta Rollins och utredningsgruppen hittar snart en gemensam nämnare för offren ? de har alla blivit anmälda för våldtäkt, men åtalen har lagts ner. Är mördaren någon som utsett sig själv till både domare och bödel? Skuggan av seriemördaren Jack Ströms flykt vilar tung över gruppen samtidigt som snaran av lögner dras åt runt Hannah Fors och spänningarna mellan henne och Rollins växer. Ska Hannah lyckas bli fri från sitt förflutna, en gång för alla? Fadern är den spännande upplösningen i serien om civilutredaren Hannah Fors och polisen Henrietta Rollins. Böckerna utspelar sig i den fiktiva kuststaden Wästholm, befolkad av färgstarka karaktärer med mörka hemligheter. Pia Kask föddes 1963 i Kalmar och är staden trogen. Hon arbetar som medicinsk sekreterare. Hårdkokt spänning och skräck är favoritgenrerna och en inspirationskälla är Stephen King. Pia föredrar det mörka och skruvade framför vardagsskildringar och det märks i hennes texter. Fadern är Pia Kasks tredje roman om Hannah Fors. Serien sticker ut ur mängden med sin svarta humor och sitt färgstarka persongalleri.
4,5/5

Upplösningen på den spännande serien om Hannah Fors, lämnar inget oönskat. Det är lika spännande och oförutsägbart som de tidigare delarna och knyter dessutom ihop alla lösa trådar som kan ha funnits med från början. Så precis som ett serieslut bör vara. Men det är inte en fristående serie, utan bör läsas i sin ordning så att man inte missar något viktigt som händer i början. Dock finns det lagom många tillbakablickar för att man ska kunna minnas det som hänt i tidigare böcker.

Pia Kask räds inte för det mörka, makabra och äckliga, och det är något jag uppskattar hos henne. Det som gör att det inte blir alldeles för mycket är att det blandas med en hel del humor. Henrietta Rollins väldigt ironiska och sarkastiska sätt att vara och prata på får mig ofta att fnissa till högt, för att det påminner så mycket om mig själv. Jag är också mycket förtjust i den relation som Hannah och Henrietta har byggt upp tillsammans och som visar på att båda två är långt (väldigt) ifrån perfekta.

Persongalleriet är lagom stort, och jag tycker om att gamla bekanta som varit med plockas in igen, precis som det ska vara i en serie. Det gör att det inte blir för många att hålla reda på. Jag tycker om komplexiteten i både Hannah och Rollins, och Gloria är absolut en favorit. Jag tycker om att det är kvinnor som inte nödvändigtvis beter sig som kvinnor ”ska”, utan precis som de vill.

Språket är bra och flyter på utan större problem och även om boken är nästan 400 sidor, går det fort och smidigt att läsa den.