Du är inte längre min dotter

Frida Boisen
Frida Boisen följer upp den hyllade romandebuten Berätta aldrig det här med en gripande berättelse om våld, missbruk och övergrepp Under ett gräl med sin dotter ställs Frida mot väggen. Hur kunde hon förlåta sin pappa? I jakten på sanningen hittar Frida elva dammiga dagböcker och gamla brev, där hon ställs öga mot öga med sitt eget vittnesmål som barn. Efter skilsmässan från mamma Rosita gifter pappa Peter snabbt om sig, och hans internationella karriär tar honom via Tyskland till Indonesien på andra sidan jorden. Tonåriga Frida byter uppväxten i förorten mot en ny kontinent i hopp om att äntligen få lära känna sin pappa. Men lika idylliskt som lyxlivet i det lilla palatset låter, med tjänstefolk, cocktailpartyn och swimmingpool, lika ruttet är det på insidan, med en oundviklig katastrof som hägrar vid horisonten. Du är inte längre min dotter är en fängslande berättelse om att bli förnekad som barn och om en uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp. Men den skildrar också ett barns oförtrutna sökande efter kärlek och vikten av att aldrig ge upp.
Denna bok är en fristående fortsättning av Fridas tidigare bok "Berätta aldrig det här", i den här boken är det fokus på Frida och hennes relation till pappa. Har Frida förträngt vad hennes pappa gjorde? När Frida hittar sina gamla dammiga dagböcker konfronteras hon med verkligheten om vad som hände när hon var barn.

Precis som i Fridas förra bok så berättar hon öppet och ärligt om sin uppväxt, det känns väldigt naket och utlämnande det hon skriver - och för mig som läsare blir det en gripande, stark och känslomässigt berg- och dalbana av ta del av. Att läsa böcker där personen berättar om sina självupplevda upplevelser/känslor som de haft som barn blir alltid starkt när jag själv är förälder och det skär i hjärtat många gånger när jag läser boken. Att som barn blir bortprioterad och att inte få den uppmärksamhet, kärlek, uppmuntran och stöd som är varje barns rättighet gör så ont i själen, och att läsa om den styrka som Frida visar upp och den kärlek hon har till sina egna barn är fantastiskt. Det här är en otroligt viktig bok - att lyfta fram en familjs mörker, komplicerade relationer, där det finns missbruk, våld och svek i men också den styrka och det ljus Frida delar med sig av är obeskrivligt rörande.