Brudar i svart

Mustat morsiamet
Bok av Sirpa Kähkönen
"Efter denna första roman i Kuopio-serien är det bara att hoppas på att de sex övriga också ges ut på svenska. Sirpa Kähkönen är läsvärd, enkelt uttryckt." NSD En finsk motsvarighet till Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad! Anna växer under 1900-talets början upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio, i hennes ögon en metropol, där hon får jobb som tjänsteflicka. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Men barnet är dödfött och Annas liv rasar. Enligt svärmor är det Guds vilja som sker, enligt Lassi är meningen med eländet att stärka deras stridsvilja. Han talar politik och Anna hittar papper som propagerar för demonstrationer. Dagen de ska fira hennes 21-årsdag blir han arresterad. Sju år på tvångsarbetslägret Dragsvik lyder domen. Anna inser att om hon ska klara sig måste hon lära sig att sörja för sig själv. I Brudar i svart står kvinnorna i centrum, deras vardag med stank av lut och lakanstvätt, försvunna hemtrakter och det nya liv som växer fram för dem som flyttar in till städerna. Sirpa Kähkönen väljer romanens form för att berätta om hur arbetarkvinnorna blir självständiga medlemmar av samhället och långsamt får möjligheten att bygga och planera sina egna liv, men det handlar också om hur krigen kom att forma och påverka den finska mentaliteten under 1900-talet. SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet. Lind & Co har tidigare givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik. Brudar i svart är den första romanen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt. "Det är om levande finsk historia Sirpa Kähkönen berättar.Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg. Översättaren Mattias Huss har fångat det finlandssvenska språkets nyanser i sin utsökta tolkning till svenskan." Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet "Sirpa Kähkönens roman Brudar i svart är något så ovanligt som en trohjärtad berättelse. Dessutom om entung tid i Finlands moderna historia,ifall man nu haft någon lätt." Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren
Början var lite seg men sen tog sig berättelsen.Det är något strävsamt och melankoliskt drömmande som ligger över hela berättelsen.Brudar i svart är den första i en serie om sex(tre finns än så länge översatta till svenska).

Boken är ett bra tidsdokument från Finland som berättar m hur det var att leva i skuggan från storebror Ryssland.i får följa Anna när hon kommer från landet för att börja arbeta hos doktorn i staden.På en promenad möter hon kärleken Lassi ,hennes liv tar en ny vändning.

Äktenskapet med Lassi blir inte lätt,ett barn förloras och mannens intrigerande för ett bättre liv gör livet svårt.Anna blir ensam i flera år när Lassi fängslas. Hon måste försörja sig,sliter på fanerfabriken för att sedan bli vårdbiträde.

Hon längtar efter ett annat liv men familjen håller henne kvar.

Det är en bra bok och ett bra persongalleri som känns trovärdigt.Boken har kvinnorna i centrum och deras vardag.Det är en del av Finlands 1900-talshistoria.