Enbart kvinnor

Christina Wahldén
Tredje delen i den populära Darwinserien. En minister hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Nu riskerar den att sprängas bort och upprörda demonstranter sätter press på politiker och polis. Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet? Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig. Poliserna måste samla alla krafter för att lösa brottet i tid.
Den som väntar på nåt gott väntar alltid alldeles för länge. Av författaren själv, Christina Wahldén, blev jag lovad ett recensionsexemplar av hennes senaste Darwin-deckare. En torsdag i februari plingade äntligen brevbäraren på dörren och levererade Enbart kvinnor. Tusen tack till författaren och Forum!

Tillbaka i Darwin i Australien igen efter ett för mig kort uppehåll (en knapp månad). Nu är det augusti. Inledningsvis hittas, av en stackars lokalvårdare, ministern Laura Jones mördad – i högsta domstolen. Ministern har nyligen beslutat om en exploatering av en gruva. Gruvan är en helig plats för ursprungsbefolkningen och givetvis uppstår protester. Poliserna Bluey och Jess får hand om fallet, men mördaren kan ju liksom vara vem som helst. Samtidigt händer det mycket med poliserna rent privat. Vissa saker påverkar förstås utredningen.

Det här är spännande redan från start. Föredömligt korta kapitel, välskrivet och så gamla bekanta karaktärer och några nya. Intressanta miljöer är det förstås också – och kanske inte enbart kvinnor, som titeln säger, men huvudsakligen kvinnor. De flesta av dem starka. De män som tecknas är ganska svaga. Det är en av flera ingredienser som gör den här deckaren annorlunda. En annan är att det inte är nån renodlad deckare. Och då menar jag inte relationsbitarna inklusive HBTQ-temat utan engagemanget i ursprungsbefolkningen och dess villkor. Detta gör berättelsen realistisk och mer spännande och engagerande. Att slutet är såväl romantiskt som sorgligt blir pluspoäng liksom avslöjandet av mördaren. Oväntat!

Mitt omdöme blir det högsta. Och nu vänter jag på del fyra!