Skuggor från det förflutna

Skygger fra fortiden
Torill Thorup
Året är 1888, platsen Vestfold i Norge. En bister midvinternatt ligger den unga Jenny Svartdal i svåra födsloplågor i en kamp på liv och död. Hennes barn överlever en välskapt flicka men modern förlorar livet. Fadern, Kristian Svartdal, står ensam kvar, halvt galen av sorg. Arton år senare är flickebarnet, Inga, en ung kvinna och en spegelbild av sin vackra mor. Hon har aldrig fått sin faders förlåtelse för att hans älskade fru dött i barnsäng. Fastän livet på den stora släktgården kan vara tungt är Inga stark och oftast lycklig, trots att hon många gånger får lida under oket av faderns besvikelse. Av skäl som Inga inte kan förstå arrangerar Kristian ett äktenskap åt henne, med en man gammal nog att vara hennes farfar. Och allt förvärras när hon oväntat träffar en mystisk ung man och blir häftigt förälskad De tolv böckerna om Inga Svartdal följer henne genom livet ett dramatiskt sådant, präglat av ett tvångsäktenskap fyllt av hat och svek, en gammal infekterad släktfejd och smutsiga hemligheter. Men parallellt med sorger och förödmjukelser får Inga också uppleva himlastormande, förbjuden kärlek och begär. TORILL THORUP (f. 1976) bor i norska Hvittingfoss med man, två barn och två hundar. Serien om Inga Svartdal är hennes debut. Efter den har hon skrivit ytterligare två serier i samma anda.
Året är 1988 - Jenny Svartdal ligger i svåra födslovärkar i en kamp mellan liv och död. Ett flickebarn föds - Inga men modern förlorar livet, ensam kvar står fadern Kristian helt utom sig av sorg. Inga växer upp till en vacker kvinna och är en avbild av sin moder, fadern har aldrig kommit över sin frus död och han har aldrig riktigt kunna förlåta Inga för att modern dog i barnsäng. Inga är stark och lycklig men en dag berättar fadern att han arrangerat ett bröllop mellan henne och en man som kunde vara hennes farfar, men Inga har mött en mystisk man och blir förälskad….

Wow! Det här är verkligen en bok i min smak, jag är väldigt svag för historiska romaner. Detta är den första boken i en serie av tolv. Redan från första sidan är jag fast och jag sträckläser boken, kan inte släppa den, så fort jag läst sista sidan går jag och hämtar del 2 och börjar direkt. Det är fantastiska miljöbeskrivningar som gör att jag ser bilder och jag kastas in i tidigt 1900-tal ute på landsbygden i Norge. Mitt hjärta har tagit Inga till sig och jag känner hennes olika känslor av bland annat beslutsamhet, sorg och längtan och jag tycker mycket om Emma som funnits vid Ingas sida sedan hon föddes och varit en modersgestalt för henne. Den här boken bjuder på kärlek, begär, vänskap, sorg, längtan, intriger, hemligheter, drama och en liten nervkittlande tråd av spänning. Jag tror att detta kommer bli en fantastisk serie och gillar man t ex Malin på Granlunda så kommer man gilla att läsa om Inga Svartdal, missa inte denna bokserie.