Eiffel

Nicolas d'Estienne d'Orves
Kärlekshistorien som ritade om Paris för alltid Inte långt efter slutförandet av arbetet med Frihetsgudinnan, när han står på toppen av sin karriär, blir Gustave Eiffel tillfrågad av den franska regeringen att designa något spektakulärt till världsutställningen i Paris 1889. Eiffel är helt fokuserad på projektet med att bygga ett tunnelbanesystem men allt förändras när han av en slump möter sin vackra ungdomskärlek, Adrienne Bourgès. Deras förbjudna relation ger honom den inspiration som för alltid kommer att förändra vyn över Paris. Romanen Eiffel är en storslagen och romantisk berättelse om kärlekshistorien som förändrade Paris för alltid. "Höstens bästa feelgood-romaner /.../ ... en roman om Gustave Eiffel och hur hans torn kom till, men som också handlar om hans livs stora och omöjliga kärlek. /.../ Hans kärlek till tornet, som givetvis är en 'hon', är även den storslagen och slutrepliken vid invigningen väver snyggt samman kvinnan, monumentet och den romantiska berättelsen." - Göteborgs-Posten "Som läsare får vi en vacker men skandalomsusad kärlekshistoria till livs, men Gustave Eiffel och kärleken väcker också en nyfikenhet på att få veta mer om denna tid och plats - precis som en bra historisk roman ska." (Betyg: 4) - BTJ-häftet nr 21/2021, Birgitta Ehn Eliason Nicolas d'Estienne d'Orves är författare och journalist och har skrivit ett tjugotal kritikerrosade essäer och romaner. Han skriver för Figaro Littéraire, Madame Figaro, Les Échos och Spectacle du monde. Boken gavs ut på svenska 2021 under namnet Gustave Eiffel och kärleken.
Den här boken hade allt enligt mig! Ett vackert språk som ibland känns lite drömmande.Dialogerna är bra och karaktärerna kändes trovärdiga.Jag själv visste egentligen inte så mycket om Gustave Eiffel,inte mer än att han konstruerade Frihetsgudinnan och byggde Eiffel-tornet.

Här får vi följa hans liv från ung man till han är i övre medelåldern.Vi får ta del av hans familj.Borgerskapets konvenanser styr hårt i samhället.Vi får även möta hans livs stora kärlek,Adrienne och där är förklaringen till varför Eiffeltornet kan ses som ett stort A.

Även om det delvis är en kärlekshistoria så är den inte rosabubblig och klistrig,den blir på lagom nivå.
Miljöerna är vackra och det är inte utan man känner floders dofter och skogar genom årstiderna men det är också Paris myller.Även om boken bygger på verkliga händelser så är det en underhållningsroman.Läs och njut!