Säg hej till... småfåglar!

Ulrika Hjorth
I Säg hej tillSmåfåglar! får du träffa Greta Gråsparv, Totte Talgoxe och flera andra av våra vanligaste småfåglar. Korta, enkla faktatexter varvas med roliga pratbubblor och i slutet av boken finns även ett kryssa i -uppslag där du kan kryssa för det fåglar du känner igen.
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna tillbringade väldigt stor tid av boken med att fråga mig om varje fågel fanns på riktigt, och ifall jag har sett dem. Men de tycker att det är jättekul att lära sig om vilka som är hanar och honor och kände igen några stycken senare när vi tittade ut mot fågelbordet som fortfarande stod ute.

Mamman tycker: Äntligen en djurbok med djur som jag har sett (utom steglits, tydligen) på riktigt i det fria och kan känna igen. Nyttigt även för föräldrar att få känna sig småduktiga.

Jag tycker om upplägget på den här boken. Det är lagom mycket fakta om elva olika småfåglar för att barnen ska orka hålla fokus under hela läsningen och tillsammans med de oerhört söta, färggranna och detaljrika illustrationerna blir läsningen bara en enda stor glädje. Den här boken passar absolut till förskolor som vill prata om vår närnatur, men kan också vara en bra grund till att lära sig om fåglar eller natur i de yngre skolåldrarna också, när man behöver kort men bra fakta.