I dina händer

Malin Persson Giolito
Det finns böcker som är så starka att man inte kan värja sig. "I dina händer" av Malin Persson Giolito är en sådan bok. Ingalill Mosander, Aftonbladet Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget - ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?
Stark berättelse om gäng-/ungdomskriminalitet i dagens Sverige. Berättelsen om pojkarna Billy och Douglas (Dogge) handlar om hur unga/barn kan hamna i utanförskap i ett segregerat bostadsområde eller i en dysfunktionell familj. Billy, färgad och flykting blir kompis redan på förskolan med Douglas (Dogge), vit svensk överklass. Det omaka paret finner kamratskap i varandra och i utanförskapet. Skolkar från skola, snattar i den lokala mataffären och beundrar det stora buset. Tidigt blir pengar, droger och våld hela deras tillvaro. När till slut den ene vill bli "avhoppare" blir den andre den "svikne" och deras liv ändas i stort våld. Vem som är stark och svag beror på kärnfamiljen mer än på samhället.
Vi får en god och initierad insyn i polisens och domstolens arbete. För den som i samhällsdebatten ropar på mera poliser som lösning på problemen är Giolitos berättelse tydlig i att en så enkel lösning på ungas skjutningar finns inte. Här behövs ett brett samhällsengagemang och långsiktiga åtgärder.