Mordkonsulten

The postscript murders
Elly Griffiths
»Mitt hjärta bultar fortfarande. Gåshudsframkallande, smart och uppslukande... Jag älskar den!« | Louise Penny om Främlingen »En charmig, sprudlande hyllning till kriminallitteraturen och dess färgstarka karaktärer.« | The Times »Bedårande brittisk... Oemotståndligt bra.« | Lotta Olsson, DN, om Elly Griffths Främlingen »Ett uppslukande kärleksbrev till mordgåtornas värld. | Sunday Mirror »P. S. Tack för morden.« När den nittioåriga Peggy Smith hittas död i sitt hem ser polisinspektör Harbinder Kaur till en början inga skäl till misstankar. Peggys hemhjälp, Natalka, redogör för vad som tycks ha varit en naturlig död. Men det ska snart förändras. Det visar sig att Peggy ljugit om sina hjärtproblem och att hon varit övertygad om att någon förföljde henne. Att hon sedan länge, i hemlighet, agerat »mordkonsult« åt ett antal kända kriminalförfattare, och därför visste mer om mord än vad som är sunt. När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en maskerad, beväpnad inkräktare. Och Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ett dödsfall fritt från misstankar, trots allt... I svensk översättning av Ylva Spångberg. ELLY GRIFFITHS [f. 1963] är en brittisk kriminalförfattare som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med den hyllade romanen Flickan under jorden, som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som nu sålt i över 3 miljoner exemplar. Mordkonsulten är den andra, fristående boken om polisinspektör Harbinder Kaur, efter bästsäljaren Främlingen.
Min absoluta favorit bland de brittiska deckarförfattarna är Elly Griffiths. Hösten 2022 hade jag nöjet att få träffa henne IRL när hon Adam Helms-föreläste. Jättekul! Elly Griffiths har skrivit flera serier. Jag gillar dem förstås alla. Nu har jag läst den andra delen i serien om den lesbiska polisen Harbinder Kaur, Mordkonsulten.

Peggy Smith är 90 år när hon hittas död i sitt hem. Hennes hemtjänstperson Natalka tror först att det är en naturlig död. Men Natalka inser snart att nånting inte stämmer. Tillsammans med Peggys kompisar Benedict och Edwin samt polisinspektör Harbinder Kaur börjar hon luska i dödsfallet. Det visar sig att Peggy har varit mordkonsult och hjälpt flera kända deckarförfattare. Natalka hittar inte bara en dedikation och hälsning från författare i böckerna. I en av deckarna trillar en hotfull lapp ut. Och så blir Natalka hotad och en av författarna som Peggy har hjälpt blir mördad.

Som vanligt har författaren skrivit en bra bok. Även den här huvudkaraktären, Harbinder Kaur, har en sorts torr humor som påminner om Griffiths andra huvudkaraktär, Ruth Galloway. Men jag måste erkänna att Ruth är nog mera i min smak och stil. Den här serien om polisen Harbinder känns inte heller lika spännande. Jag tycker nästan att den är lite för tramsig bitvis. Mot slutet blir det emellertid lite mer action. Mördaralternativen passerar – och kasseras – en efter en och jag kan inte lista ut vem som är skyldig till morden.

Mitt omdöme blir högt.