Maria Lundin

Recensioner

Italienska nätter av Katherine Webb

Betyg 4
”Italienska nätter” av Katherine Webb är en spännande historisk roman som utspelar sig i Italien under tidigt 1920-tal. I den fattiga regionen i södra Italien grupperar sig fascistiska grupper och rika landägare mot fattiga bönder. Brittiska Clare Kingsley kommer till den lilla staden Gioia del Colle för att stötta sin makes arbete som arkitekt för den rike landägaren Leonardo. Här ser Clare Kingsley för första gången innebörden av riktig fattigdom och rikedom.

Snart förstår läsaren att allt inte är som det verkar hos den rike landägaren, och inte heller i äktenskapet mellan Clare Kingsley och hennes make Boyd. Så väver Katherine Webb skickligt samman sin berättelse och efter varje händelse blir man som läsare mer och mer intresserad av Clare Kingsleys liv, såväl som de faktiska händelser som skedde i Italien.

Katherine Webbs roman utspelar sig i en omvälvande tid i ett Italien hårt drabbat av fattigdom och uppdelad av social klass. Som läsare får man en insikt i arbetarklassens väldigt hårda liv och de historiska händelser som utspelar sig i regionen är väl förklarade. Denna historiska roman är såväl en stark samhällsskildring som en vacker kärlekshistoria.

The Forgotten Village av Lorna Cook

Betyg 3
Melissas semester i Dorset i England med sin pojkvän Liam blir inte den väntade romans som hon önskat. När Melissa lämnas ensam för sista gången av sin pojkvän för att han ska surfa bestämmer hon sig för att åka till Tyneham. Under andra världskriget så beslagtog den brittiska staten flera byar och platser för att kunna använda dessa för den brittiska armén. Byn Tyneham i Dorset södra England var en av dessa platser. Melissa besöker byn samma dag som den officiellt lämnas tillbaka från armén till invånarna av staden.

I Tyneham möter Melissa en karismatisk tv-kändis inom historia. Tillsammans ramlar de över ett fotografi av det par som ägde herrgården i Tyneham. Fotografiet av mannen och hans hustru, Victoria, skrämmer dem båda och de inleder ett sökande för att få reda på vad som egentligen hände med Victoria från Tyneham

Den spännande boken The Forgotten Village av Lorna Cook är det bästa av två världar: en historisk roman och en kärlekshistoria! Som läsare vill man inte lägga ner boken. Själv sträckläste jag den här romanen på en dag eftersom jag inte kunde sluta att läsa.

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Betyg 4
Alexander Schulman är framför allt känd från sin podcast "Alex och Sigge", som sänds varje fredag tillsammans med hans kompanjon Sigge Eklund. Men som författare har Alexander Schulman skrivit flera olika kända romaner. "Bränn alla mina brev" är en av hans bästa.

I boken "Bränn alla mina brev" försöker Alexander Schulman förstå varför han själv bär på sådan vrede och ångest. Hans egna barndom påverkar hans vuxna liv. Därför försöker han gå tillbaka i sin familjs historia för att hitta svar på barndomens problem.

Han går två generationer tillbaka och hittar mer än han trodde. Läsaren får följa Alexander Schulmans jakt på vad som hände med hans föräldrar och hans föräldrars föräldrar. Genom dagboksanteckningar, brev och minnen får läsaren följa Alexander Schulmans detektivarbete genom tid och rum.

Boken är en fröjd att läsa. "Bränn alla mina brev" av Alexander Schulman är skriven med ett unikt språk som får en att njuta av läsandet i sig, inte bara historien. För den som bara lyssnat på Alexanders podd innan, är detta en ny sida av författaren.

Flickorna av Emma Cline, Emma Cline

Betyg 5
Evie Boyd är fjorton år gammal och sommaren har precis börjat. Hon är olycklig och uttråkad och känner inte att hon passar in hemma med sin ensamstående mamma. Så möter hon den karismatiska Suzanne som bjuder in henne till sitt hem, som hon kallar Russels ranch. Suzanne är en de unga flickor som bor på Russels ranch. De säger att de tillhör Russels familj. Evie Boyd lockas av deras fria livsstil och deras dyrkan av Russel.

Som läsare får man följa med Evie Boyds upplevelser som del av Russels storfamilj, vilket är en fiktiv version av Charlie Mansons familj. Emma Cline skildrar, genom denna fiktiva berättelse, väl vad som hände under den sommar som ledde fram till de bestialiska mord som utfördes av Mansons familj i Hollywood 1969.

Emma Cline har skrivit en utmärkt roman som skildrar hur det är att växa upp och känna att man inte passar in. Samtidigt är romanen en stark skildring av hur unga kvinnor blir sexuellt utnyttjade. Men det är också en roman om att bryta sig loss från destruktiva miljöer och växa upp till en stark person med integritet.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Betyg 5
Boken ”En halv gul sol” är skriven av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Det är inte konstigt att boken blev hennes internationella genombrott och att romanen fick flera internationella priser. Så bra är boken!

Romanen utspelar sig på 1960-talet i Nigeria och den del av landet som därefter blir Biafra. 1960 hade Nigeria nyligen avkoloniserats från Storbritanniens styre, och sent 60-tal bröt sig vad som blev Biafra ut ur republiken. Detta ledde till ett hemskt inbördeskrig, som pågick mellan 1967 till 1970.

Handlingen kretsar kring två tvillingsystrar. De tillhör den rika medelklassen i Lagos och har studerat i England och därefter kommit tillbaka till Nigeria. Den ena lämnar Lagos för södra Nigerias universitetsstad, där hon förälskar sig i den revolutionäre professorn. Den andra för faderns företag vidare och inleder en relation med en brittisk, vit författare.

Chimamanda Ngozi Adichie roman ”En halv gul sol” är ett litterärt mästerverk. Med ett underbart språk beskriver författarinnan varför och hur Biafra etableras och därefter det blodiga inbördeskriget. Chimamanda Ngozi Adichie skildrar balanserat en komplex region, men med stark rättfärdig kritik mot kolonialmakten, och berättar nyanserat en historia om Biafrakriget där människoöden står i fokus.

I händelse av min död av Kristina Edblom

Betyg 5
Efter att i tio års tid följt och dokumenterat kvinnor som dödats av sin partner, har journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom nu gjort klart sin bok I händelse av min död. Dokumentationen som boken bygger på är gediget, det är rättegångsprotokoll, domar, dagböcker och fotografier. Allt som allt målar materialet och journalisternas berättande upp en bild av ett Sverige som saknar tillräckliga institutioner för att hantera de kvinnor som ber om hjälp med en våldsam partner.

Boken I händelse av min död av Kerstin Weigl och Kristina Edblom är en väldigt viktig bok. Det är också även en väldigt välskriven bok. Journalisternas skildring av det svenska samhället som inte räcker till för de kvinnor som blir misshandlade i sin relation är skrämmande. Det är därför en bok som är svår att läsa. Boken är gripande och hemsk eftersom det som skildras är så förfärligt. Samtidigt är det definitivt en bok som alla borde läsa. Och det är förhoppningsvis en bok som kommer att bidra till en förändring i samhället och minska antalet kvinnor som kommer att mördas av sin partner.

About Grace av Anthony Doerr

Betyg 5
Anthony Doerr gjorde världssuccé med sin roman ”Ljuset vi inte ser”. Boken ”Grace” är Anthony Doerrs första roman och är likt hans andra ett välskrivet verk. Anthony Doerrs speciella, nästintill poetiska, berättarstil tar över alla sinnen och transporterar läsaren till Anthony Doerrs skapade värld.

I romanen ”Grace” är berättelsen annorlunda och smått udda. Det passar väl med Anthony Doerrs sätt att skriva och berätta en historia. Genom huvudkaraktären David Wrinkle lyckas Anthony Doerr måla upp en människas väsen som präglas av sorg, skam, längtan och skörhet. Boken handlar om att ge upp hela sitt liv för att rädda de som man älskar mest i hela världen. Som medföljare på David Wrinkles resa får läsaren samtidigt följa med huvudkaraktärens syn på världen, genom hans fascination för mikrobiologi, natur och väder. Det är en annorlunda beskrivning av kärlek och även vår värld.

Boken skiljer sig mycket från Anthony Doerrs andra succé "Ljuset vi inte ser". Som läsare ska man alltså inte förvänta sig samma typ av historia, även om bokens berättelse drivs fram av Anthony Doerrs alldeles speciella berättarteknik. Istället är boken "Grace" en alldeles unik läsupplevelse i sig.

Den engelska flickan av Katherine Webb

Betyg 4
Katherine Webbs roman ”Den engelska flickan” skildrar unga Joans tillvaro under ett par veckor i Oman. Joan, som sedan hon för första gången läste Tusen och en natt, har drömt om att upptäcka den arabiska halvön. I Muskat bor också hennes största idol, legenden och upptäckaren Maude Vickery. Maude Vickery, nu till åren, var en av de första kvinnliga upptäckarna från England.

Men Joans resa till Oman blir inte som hon trodde. För i Oman hotar krigsförklaringar och oroligheter och Joans naivitet drar henne snart in i oanade omständigheter. Hon kommer snart att utså mer än hon trodde var möjligt och upptäcka både sin egen styrka och andra människors svaghet.

Katherine Webb skildrar väl livet för en ung kvinna i England under tidigt 1950-tal och det brittiska imperiet som kolonial stormakt. Genom Joans egna upptäckter förstår läsaren den koloniala problematiken, såväl som hur livet såg ut för en 20-årig kvinna under tidigt 1900-tal i England.

Webb berättar två parallella historier och läsaren får följa såväl Joans upptäckter som Maude Vickerys tidigare resor under tidigt 1900-tal. Webb har skrivit en spännande historisk roman som skildrar såväl viktiga samhällsfrågor som ung kärlek.

You'll Never See Me Again av Lesley Pearse

Betyg 4
Boken ”You’ll Never See Me Again” är en spännande historia om livet som ung kvinna i England under tidigt 1900-tal. Som läsare får man följa huvudkaraktären Betty Willows kamp för ett bättre liv, från en fattig tillvaro i ett litet kustsamhälle i England, till storstaden Bristol och därefter Dorchester. Men i fokus är även de samhällsförändringar som sker under 1900-talet i England. Bland annat handlar boken om relationen mellan tyska krigsfångar och britter, samt det hårda livet som änka när ens man dött i kriget. Boken handlar också om kvinnornas förändrade roll i samhället och rörelsen för kvinnors rösträtt som bland annat resulterade i att kvinnlig rösträtt infördes 1917.

”You’ll Never See Me Again” är därför en spännande bok som passar såväl den som är intresserad av människoöden som den som är intresserad av livet i England under 1900-talet. Med målande beskrivningar skildras tillvaron i södra England väldigt väl av författaren Lesley Pearse. Därutöver passar även boken dig som tycker om att läsa om komplicerade och vackra kärlekshistorier, men även dig som tycker om att titta på så kallade kostymdraman på film.