Helen Bruhno

Recensioner

Hur ljuset tar sig in av Louise Penny

Betyg 5
Nionde boken om kriminalkommissarie Armand Gamache och den lilla byn Three Pines. Nionde boken och den golvade mig totalt. Spänningen var så jobbigt mot slutet att jag faktiskt var tvungen att tjuvkika lite på slutet. 😲 Jag gillar det eftertänksamma tempot som ändå blir olidligt spännande. Flera trådar som skickligt vävs samman till något helt briljant. Mörkt och hotfullt där även de många charmiga och excentriska invånarna i Three Pines hotas av något/någon som kan riskerar att ödelägga hela byn. Jean-Guys öde gör faktiskt ont att läsa om. I många timmar förflyttas jag till Three Pines. Läs och njut av Louise Pennys magiska penna

Drottningklockan av Elisabeth Öhman

Betyg 3
Detta var en charmig berättelse med mycket underfundigheter och fina karaktärer. Aron och Msggan, förälskad i ungdomen men skildes åt..

Emellanåt tyckte jag väl att det bli lite väl osannolikt och nästan på gränsen till för mycket trams. Men författaren lyckas reda ut det så berättelsen håller sig på rätt sida.

Det händer väldigt mycket men det berättas i ett behagligt tempo.

Charmigt och emellanåt småroligt. Det var även väldigt fascinerande att läsa om alla de olika klockorna Aron samlar på.

Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst

Betyg 4
Tänk dig en ljuvlig romantisk komedi som är blandat med skärgårds feelgood. Sedan är det kryddat med både mord och otäck spänning. Det låter en aningen rörigt men ändå lyckas författaren få det hela att fungera på ett alldeles utmärkt sätt. Det blir en skön mix av dessa olika delar som är väldigt trevligt att läsa om. Jag blev direkt förtjust i Cilla, Rose, Adam och Zack. Den ljuvliga miljön i form av kolonilott på en vacker skärdgårdsö är också mycket tilltalande. En varm humor bidrar också till den sköna känslan. Och där mord och otäck spänning bildar en mörk kontrast till idyllen och det romantiska.

De förjagade av Mikael Strömberg

Betyg 4
De förklarade är en mörk, ruskigt kall och ytterst otrevligt. Tiden och platsen är ypperligt väl utvalt och förstärker känslan av utsatthet och isolering. Första Världskriget rasar ute i Europa medan en liten trupp soldater kämpar mot en uråldrig ondska. Jag är inte väl påläst om militärhistoriska detaljer från denna tid. Men ändå märker jag vilken noggran research det ligger bakom just dessa bitar. De förjagade är en välskriven skräckhistoria som bjuder på ruskig läsning. Iskalla kårar och en minst sagt oväntad vändning på historien håller spänningen på liv hela tiden.

Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey

Betyg 5
Mot den glittrande snön vid världens ände är en magiskt vacker bok som tog andan ur mig. Det är en hisnande läsupplevelse som kommer stanna kvar länge hos mig. Dels är det en svindlande vacker kärlekshistoria. Men det är också en starkt gripande skildring av människan mot naturen. En kamp om överlevnad i en tid då det varken fanns gps eller gortex-kläder. Dessutom upplever jag en förtvivlade sorg som ekar genom tid och rum. Sorgen hos urbefolkningen som berövades inte bara sina hem utan hela sitt land. Så mycket känslor i samma bok! Jag älskar också själva upplägget med dagboksformatet där vi växelvis får följa Allen och Sophie. Insprängt emellan finns tidnings, reklamannonser och notiser. Vackert utformat och en njutning att läsa.

Eldslandet av Pascal Engman

Betyg 5
Eldslandet var så ruskigt spännande att det var omöjligt att sluta läsa! Det är flera olika spår och flera olika röster vilket var en del att hålla reda på. Men författaren löser det på ett genialt sätt där varje spår och varje röst flätas ihop till en enda komplex historia. Det är fullspäckad action från början till slut. Samtidigt så är det också en djupt berörande och gripande berättelse om utsatthet och maktövergrepp. Jag blir väldigt förtjust i Vanessa Frank, en tuff kvinna med skinn på näsan. Men jag slipper gärna att befinna mig i Carlos huvud något mer! Djupt obehaglig människa som gjorde mig vansinnig! Eldslandet är smart, tätt och välskriven och bjuder på en spännande och väldigt otäck historia. Trots sin tjocklek är Eldslandet en bladvändare av riktigt hög kvalitet.

Dolken från Tunis av Agatha Christie

Betyg 5
Dolken från Tunis är ett klassiskt låsta-rummet mysterium. Att boken är utsedd till den bästa kriminalroman förstår jag verkligen. Det är en skarpsinnig och klurig historia där jag inte kunde lista ut svaret. Jag hade mina aningar men kunde ändå inte få ihop det. Skildringen av den lilla byn är även den välskriven med en syrlig torr humor som grund. Dolken från Tunis är fortfarande väldigt läsvärd. Klurigt, spännande och skarpsinnigt.

Mörkret inom honom av Andreas Ek

Betyg 4
Oj vilken bra bok detta var! Högt tempo, snyggt driv, spännande karaktärer och en ruskigt otäck historia. Vissa stycken där polisen Patrik är på utryckning jagandes en förövare känns det faktiskt som jag sitter bredvid i polisbilen. Snabba växlingar och polisuttryck skapar en äkta upplevelse. Lite som se ett avsnitt av 112 På liv och död, tv-serie där man bla följer polisen i deras arbete. Att det hela känns väldigt genuint och äkta är inte så konstigt då författaren är polis samt jobbar som kriminaltekniker.
Jag kände ungefär halvvägs in i boken att jag nog anade hur upplösningen skulle bli. Jag hade delvis rätt men hela slutet var otäckare och mer tragiskt än vad jag väntat mig. Otroligt skickligt uppbyggd historia med högt driv utan att författaren tappar bort detaljerna.
Enda felet är väl att jag genast vill läsa mer om Jannica och Patrik. Båda är intressanta karaktärer som jag gärna vill lära känna mer. Men än finns inte fler delar.

Inte ett ord av Harlan Coben

Betyg 4
Harlan Coben tillhör en av mina favoritförfattare. Ett måste läsning där jag sällan blir besviken på innehållet. Hans nya Inte ett ord är inte något undantag utan leverar välskriven och underhållande spänning på riktigt hög nivå. Det gäller att hålla i sig för de många oväntade vändningar som sker. Möjligen hade jag lite svårare att riktigt tycka om huvudkaraktären Simon men blir desto mer förtjust i privatdetektiven.
Lite annorlunda är att stora delar av historien utspelar sig i New York. Brukar ofta vara i ett vitt medelklassens förort. Men jag blir fast från första sidan och det är svårt att inte sluta läsa. För hur långt är man egentligen bereda att gå när de man älskar råkar illa ut? Mörka familjehemligheter och trasiga relationer är två ämnen som lyfts fram i denna lättläst och spännande thrillern.

Råttkungen av Pascal Engman

Betyg 5
Innan jag började läsa googlade jag Incel och det skulle jag inte gjort. För det var verkligen inte bra för blodtrycket. Pascal Engman har med sin tredje bok säkrat en absolut plats på min lista över favorit författare. Råttkungen är andra boken om Vanessa Franks, den första heter Eldslandet. Dessa två bör läsas i rätt ordning. Engman skriver skarpsinniga, råa och intensiva berättelser. I början tänker jag hur sjutton ska han lyckas få ihop alla dessa trådar och karaktär till något som känns sammanhängande och bildar en helhet? Jag hade inte behövt oroat mig, självklart får Engman ihop det. Jag behöver bara luta mig tillbaka hålla fast mig hårt och njuta av en hisnande otäck och spännande historia. En historia som ger en rälig (skånska för äcklig) besk eftersmak. För Engman lyckas förutom att berätta en j-vligt bra historia även skildra vårt samhälle på ett ruskigt verklighetstroget sätt. För vårt samhälle har blivit både mörkare, råare och kallare. Precis det samhälle Engman skildrar i boken.

Ännu en sak som gör Engman till en favorit är alla dessa livsöden man får ta del av. Några av dom fick mig att börja lipa så jag fick ta en paus innan jag orkade fortsätta läsa, som Börje och Eva, Celine och Jasmine (ni som läst vet)
Det är också otroligt häftigt att hänga med Vanessa och Nicolas. Detta kan ju inte bli annat än full pott. Nu börjar den olidliga väntan på nästa del, för det kommer väl en ny del?? OBS gör inte heller som jag och googla råttkung.