Helen Bruhno

Användarprofil
När kroppen värker av den kroniska smärtan jag lever med då är en mjukt spinnande katt som ligger tätt intill en lindrig. Att stryka mjukt över varm päls skänker ro i själen och man orkar lite till.
Detta är en klok bok som väcker många tankar och känslor. Med all sin erfarenhet och kunskaper skildrar Attenborough en värld som under mycket kort förändrats till något mycket sämre. Om hur vi människor överutnyttjat de resurser som finns och där vi står inför något fruktansvärt om vi inte gör något åt det hela. Ett liv på vår planet är lättläst och lättillgänglig. Som även om den känns mörk så finns där även ljusglimtar och hopp om att det faktiskt är möjligt att stoppa detta. Jag rekommenderar den varmt.

Hur ljuset tar sig in

Bok av Louise Penny
Nionde boken om kriminalkommissarie Armand Gamache och den lilla byn Three Pines. Nionde boken och den golvade mig totalt. Spänningen var så jobbigt mot slutet att jag faktiskt var tvungen att tjuvkika lite på slutet. 😲 Jag gillar det eftertänksamma tempot som ändå blir olidligt spännande. Flera trådar som skickligt vävs samman till något helt briljant. Mörkt och hotfullt där även de många charmiga och excentriska invånarna i Three Pines hotas av något/någon som kan riskerar att ödelägga hela byn. Jean-Guys öde gör faktiskt ont att läsa om. I många timmar förflyttas jag till Three Pines. Läs och njut av Louise Pennys magiska penna

Drottningklockan

Bok av Elisabeth Öhman
Detta var en charmig berättelse med mycket underfundigheter och fina karaktärer. Aron och Msggan, förälskad i ungdomen men skildes åt..

Emellanåt tyckte jag väl att det bli lite väl osannolikt och nästan på gränsen till för mycket trams. Men författaren lyckas reda ut det så berättelsen håller sig på rätt sida.

Det händer väldigt mycket men det berättas i ett behagligt tempo.

Charmigt och emellanåt småroligt. Det var även väldigt fascinerande att läsa om alla de olika klockorna Aron samlar på.

Söta, röda sommardrömmar

Bok av Christoffer Holst
Tänk dig en ljuvlig romantisk komedi som är blandat med skärgårds feelgood. Sedan är det kryddat med både mord och otäck spänning. Det låter en aningen rörigt men ändå lyckas författaren få det hela att fungera på ett alldeles utmärkt sätt. Det blir en skön mix av dessa olika delar som är väldigt trevligt att läsa om. Jag blev direkt förtjust i Cilla, Rose, Adam och Zack. Den ljuvliga miljön i form av kolonilott på en vacker skärdgårdsö är också mycket tilltalande. En varm humor bidrar också till den sköna känslan. Och där mord och otäck spänning bildar en mörk kontrast till idyllen och det romantiska.

De förjagade

Bok av Mikael Strömberg
De förklarade är en mörk, ruskigt kall och ytterst otrevligt. Tiden och platsen är ypperligt väl utvalt och förstärker känslan av utsatthet och isolering. Första Världskriget rasar ute i Europa medan en liten trupp soldater kämpar mot en uråldrig ondska. Jag är inte väl påläst om militärhistoriska detaljer från denna tid. Men ändå märker jag vilken noggran research det ligger bakom just dessa bitar. De förjagade är en välskriven skräckhistoria som bjuder på ruskig läsning. Iskalla kårar och en minst sagt oväntad vändning på historien håller spänningen på liv hela tiden.
Mot den glittrande snön vid världens ände är en magiskt vacker bok som tog andan ur mig. Det är en hisnande läsupplevelse som kommer stanna kvar länge hos mig. Dels är det en svindlande vacker kärlekshistoria. Men det är också en starkt gripande skildring av människan mot naturen. En kamp om överlevnad i en tid då det varken fanns gps eller gortex-kläder. Dessutom upplever jag en förtvivlade sorg som ekar genom tid och rum. Sorgen hos urbefolkningen som berövades inte bara sina hem utan hela sitt land. Så mycket känslor i samma bok! Jag älskar också själva upplägget med dagboksformatet där vi växelvis får följa Allen och Sophie. Insprängt emellan finns tidnings, reklamannonser och notiser. Vackert utformat och en njutning att läsa.

Eldslandet

Bok av Pascal Engman
Eldslandet var så ruskigt spännande att det var omöjligt att sluta läsa! Det är flera olika spår och flera olika röster vilket var en del att hålla reda på. Men författaren löser det på ett genialt sätt där varje spår och varje röst flätas ihop till en enda komplex historia. Det är fullspäckad action från början till slut. Samtidigt så är det också en djupt berörande och gripande berättelse om utsatthet och maktövergrepp. Jag blir väldigt förtjust i Vanessa Frank, en tuff kvinna med skinn på näsan. Men jag slipper gärna att befinna mig i Carlos huvud något mer! Djupt obehaglig människa som gjorde mig vansinnig! Eldslandet är smart, tätt och välskriven och bjuder på en spännande och väldigt otäck historia. Trots sin tjocklek är Eldslandet en bladvändare av riktigt hög kvalitet.

Dolken från Tunis

Bok av Agatha Christie
Dolken från Tunis är ett klassiskt låsta-rummet mysterium. Att boken är utsedd till den bästa kriminalroman förstår jag verkligen. Det är en skarpsinnig och klurig historia där jag inte kunde lista ut svaret. Jag hade mina aningar men kunde ändå inte få ihop det. Skildringen av den lilla byn är även den välskriven med en syrlig torr humor som grund. Dolken från Tunis är fortfarande väldigt läsvärd. Klurigt, spännande och skarpsinnigt.
Oj vilken bra bok detta var! Högt tempo, snyggt driv, spännande karaktärer och en ruskigt otäck historia. Vissa stycken där polisen Patrik är på utryckning jagandes en förövare känns det faktiskt som jag sitter bredvid i polisbilen. Snabba växlingar och polisuttryck skapar en äkta upplevelse. Lite som se ett avsnitt av 112 På liv och död, tv-serie där man bla följer polisen i deras arbete. Att det hela känns väldigt genuint och äkta är inte så konstigt då författaren är polis samt jobbar som kriminaltekniker.
Jag kände ungefär halvvägs in i boken att jag nog anade hur upplösningen skulle bli. Jag hade delvis rätt men hela slutet var otäckare och mer tragiskt än vad jag väntat mig. Otroligt skickligt uppbyggd historia med högt driv utan att författaren tappar bort detaljerna.
Enda felet är väl att jag genast vill läsa mer om Jannica och Patrik. Båda är intressanta karaktärer som jag gärna vill lära känna mer. Men än finns inte fler delar.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.