Linnea

Användarprofil

Jägarinnan

Bok av Kate Quinn
”Jägarinnan” är en roman i kategorin historisk fiktion. Tre personers perspektiv varvas och dessa personers liv blir allt mer ihoptrasslade. Boken utspelar sig främst några år efter andra världskriget. Vi får följa jakten på en ökänd krigsförbryterska. Dessutom får vi en inblick i reella historiska händelser - som sovjetiska kvinnor som arbetade i arméns flygflottilj, nazisters flykt från Europa och helt enkelt hur det kunde vara att vara en person på 50-talet med de normer som fanns då. Till en början blev jag uppslukad av boken men kände ganska snart att nja, det är lite väl mycket stickspår. Enligt mig hade man kunnat kapa rätt rejält i bokens drygt 600 sidor. Sammantaget en helt klart läsvärd bok

Agathe

Bok av Anne Cathrine Bomann
En kort, utsökt roman som utspelar sig i 40-talets Paris. Vår huvudperson är en psykoanalytiker som räknar dagarna till pensionen. Så dyker en ny patient, Agathe, upp och något väcks till liv hos psykoanalytikern. Bomann kan konsten att rymma mycket på få ord. Flera teman och frågeställningar lyfts i boken. Åldrande, ensamhet, meningsfullhet. Att vara alienerad. Psykoanalysen och tolkningen av Agathes symptom gillar jag också och ger en bild av tidsåldern. En utmärkt bok att välja i en bokcirkel för det känns som att det finns så mycket att diskutera. Längst bak i min pocketversion finns dessutom förslag på ”bokcirkelfrågor” vilket såklart också kan fungera bra som underlag för egen reflektion.

Natt i Caracas

Bok av Karina Sainz Borgo
En ung kvinna i 30-årsåldern är vår huvudkaraktär. Hennes mor har nyligen dött. De stod varandra nära, hade samma namn och bodde ihop. Samtidigt som kvinnan ska hantera och bearbeta förlusten av modern så förvärras situationen i hemstaden Caracas. Revolutionärer strider mot varandra. Det är våldsamt och dödligt. Den instabila situationen i Venezuela och de aviga känslorna gentemot hemlandet. Återblickar till 50-talet då landet var ett helt annat och européer immigrerade för jobb. Förutom en sorgesång om hemlandet lyfter boken också frågor om identitet genom rötter. Trots intressanta teman upplevde jag boken som trögläst och ganska monoton. Det är synd för det känns som att boken verkligen hade förutsättningar för mer.
Det här är en så viktig bok! Jag hoppas verkligen att många kommer läsa den. Boken har jämförts med svenska ”Klubben” av Matilda Gustavsson eftersom den handlar om en journalists gräv i samband med #metoo-upproret. Förutom fasansfull information om Harvey Weinstein och hans övergrepp på kvinnor så ger boken en hemsk inblick i hur många i maktposition (t ex inom politik och media) som hållit förövare om ryggen. Tyvärr även information om hur flera mäktiga män utnyttjat kvinnor på olika sätt... Farrow skriver informativt men blir ibland lite väl detaljerad, enligt mig. Kanske är det för att han verkligen vill lägga alla kort på borden och känner att han behöver ta med hela historien för att måla upp en så ärlig bild som möjligt. Det medför att jag får googla mindre kända mediaprofiler och jurister men ändå har svårt att hålla isär alla personer som nämns.

Grävlingen

Bok av Fredrik Persson Winter
I denna spänningsroman sker hemska, mystiska mord varje år samma datum. I jakten på mördaren får vi följa en engagerad polis samt en driven bokförläggare. De båda personernas liv krossas och sammanflätas. En riktigt nervkittlande roman som gav mig obehagskänslor. Korta kapitel ger rätt tempo och passar dessutom en småbarnsförälder ypperligt då det förenklar plötsliga läsavbrott. Jag skulle säga att boken hamnar nånstans mittemellan deckare och skräck.
I denna roman får vi följa Elin, en medelålders allmänläkare med två utflugna barn och ett äktenskap som knakar i fogarna. Elin känns alienerad till sitt liv och sin samtid och flyr genom att klunka i sig iskall chablis samtidigt som maken ägnar hela sin tankevärld åt längdskidåkning. När Elin får kontakt med en gammal ungdomskärlek slås livet ur gängorna. Elins historia är en del, patientmötena på läkarmottagning är en annan. Boken är otroligt samhällskritisk och utgör utmärkt satir. Det nutida samhället generellt, klass, könsroller. Ytterligare en riktigt positiv överraskning och jag kommer absolut skicka iväg ett gäng röster till Årets bok 2020. Lykkes tidigare roman som är utgiven på svenska åker upp på min TBR-lista.

En liten plats

Bok av Jamaica Kincaid
Kincaid skriver med otrolig skarpsyn om sitt hemland, karibiska ön Antigua. Träffsäkert och ärligt om kolonialism och Englands imperialism samt hur dagens turism har en mörk baksida. Klass och rasism. Korruption. Jag känner mig absolut träffad som vit, västerländsk som besökt många fattiga länder utan att riktigt inse vidden av mina privilegier och historian/bakgrunden. Denna bok presenterar ytterligare argument till att se över sitt resande, bortsett från klimatkrisen. Läs gärna och upprörs! Boken får ☀️ ☀️ ☀️ ☀️ av 5 i betyg av mig.

Säg inget om Lydia

Bok av Celeste Ng
Det är sjuttiotal i USA och sextonåriga Lydia hittas död i en sjö. Lydia som varit föräldrarnas ögonsten och favoriten bland de tre barnen. Genom boken byggs bakgrunden till händelseförloppet upp. Efter att ha läst och älskat "Små eldar överallt" var förväntningarna höga på "Säg inget om Lydia". Och förväntningarna infriades med råge! Denna bok påminner som sin föregångare på det sättet att det handlar om komplicerade familjerelationer och att även om ytan ser fin ut så kan det finnas djupa sprickor inuti. Precis som i föregångaren tar denna bok upp vilka normer och ramar som finns såväl i familjen som i samhället. Vad man får betala om man inte passar in men också vad man får betala för att passa in. I "Säg inget om Lydia" blir det tydligt hur viktigt det är med kommunikation och hur vi tenderar att tolka skeenden för att bekräfta våra egna föreställningar om oss själva och om världen - även om de är negativa. Rasism och sexism är stora teman i boken. Därtill hur man som förälder tenderar att ge sina barn det man själv velat ha som barn och därmed missa att se barnets egentliga behov. Boken visar på hur destruktiva familjerelationer kan fortplanta sig genom generationer. En väldigt läsvärd bok som fungerar utmärkt till bokcirkel eftersom det finns mycket att prata om och analysera. Celeste Ng lyckas väva in flera teman i berättelsen och får oss att känna med flera av huvudkaraktärerna genom att låta oss se skeenden genom deras ögon. En av årets hittills mest minnesvärda läsupplevelser! Boken får 5 av 5 i betyg av mig.

Normala människor

Bok av Sally Rooney
Wow! Den här boken har redan fått mycket uppmärksamhet och hyllningar och jag har längtat efter att få läsa den. Sally Rooney är så begåvad och lyckas väva in flera olika lager och teman i denna bok som till ytan har en ganska enkel ”boy meets girl”-handling. Vi får följa Marianne och Connell genom små glimtar av deras liv från high school till college. Såväl individerna som relationen förändras och utvecklas. Det är tydligt hur kommunikationen mellan de båda förbättras med åren och utgör ett viktigt element för att relationen ska fungera. Romanen tar upp ämnen som identitet och makt kopplat till normer, klass och kön. Därtill en inblick i hur det kan påverka en att växa upp i ett våldsamt hem och sedan att försöka återskapa destruktiva relationer i sitt vuxenliv för att återfå en maktlös, utsatt men igenkännlig roll. Förutom relationen mellan Marianne och Connell får vi även följa deras relationer till andra (familj, vänner, partners) och boken lyfter genom detta teman som hur viktiga relationer egentligen är för oss människor och huruvida vi klarar oss utan relationer samt vilka relationer vi ska välja och välja bort. Det finns nog hur mycket som helst att skriva om den här boken.

Inlandet

Bok av Elin Willows
En lättläst debutbok där berättarjaget lämnat storstaden för kärleken i Norrlands inland. När hon precis flyttat upp tar kärleken slut men hon blir kvar. Det är en beskrivning av en liten norrländsk ort. Om att flytta eller bli kvar. Om att passa in. Om ensamhet och isolering. Små korn av depressiva symptom. Språket är sparsmakat och en spegling av platsen där hon befinner sig. Jag gillar hur Willows skriver men störs ibland av hur orten och ortsborna beskrivs på ett sätt jag uppfattar som fattigt. Jag vill tro att Inlandet har mer att erbjuda.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.