Sofia

Användarprofil

Spring eller dö

Bok av Maria Adolfsson
Boken börjar väldigt dramatiskt med skjutningen och efter bara ett par sidor är jag helt fast och kan inte sluta läsa.
Genom tillbakablickar varvat med polisarbetet får vi veta vad som hänt och spänningen sitter i hela tiden. Jag tycker om att vi även får följa Karens privatliv och hur hon och hennes vänner och familj hanterar skjutningen. Dessutom är hon nästan 50 år och gravid och måste bearbeta händelser från det förflutna för att kunna gå vidare. Jag är så imponerad över hur Maria Adolfsson skapat det fiktiva landet, dess folk och traditioner. Det känns verkligen som att jag befinner mig på ön och trots att det sker så många mord hade jag gärna besökt Doggerland.

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
Sista natten i Paris handlar om livet under andra världskriget, både för judar och icke-judar. Vi får följa krigets fasor och hur det påverkar livet i Paris, och även koncentrationslägret Auschwitz. Men större delen av boken utspelas efter kriget och handlar om hur det är att gå vidare efter att ha upplevt något så fasansfullt och att leva med de beslut som fattades under kriget. Den stora kontrasten mellan kriget under 40-talet och den amerikanska drömmen på 50-talet, med grillfester och vardagsliv, gör på ett sätt skildringarna av kriget ännu värre.

Jag blev väldigt berörd av denna berättelse. Jag tycker om att vi får följa flera olika personer, det ger en större förståelse till varför de handlat som de gjorde under och efter kriget. Jag vill inte skriva mer än så, för att inte avslöja för mycket. Men jag kan verkligen rekommendera denna väldigt gripande debutroman!
Boken handlar om Nick som precis blivit lämnad av sin flickvän Ellie. I tillbakablickar får vi följa deras första möte, en natt som enligt Nick var helt perfekt, varvat med hur Nick hanterar uppbrottet. Sakta får vi veta mer om både hur Nick och Ellie träffats och varför de gjorde slut. Jag tyckte om språket, att få följa Nicks jobb på biografen och de många filmreferenserna (även om jag inte har koll på alla filmer som nämns). Kärlek utan manus är en härlig feelgood som jag tyckte väldigt bra om!

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
Wow vilken bok! Berättelsen hoppar i tid och parallellt med Frannys resa får vi följa händelser från tidigare i hennes liv. Vi får bland annat läsa om hennes barndom och hur hon träffade sin man Niall. Det är så sorgligt att läsa om hur alla djur försvinner pga människornas sätt att leva. Jag hoppas verkligen inte att detta är vår framtid! Jag blir verkligen berörd av Frannys historia och hennes jakt efter de sista silvertärnorna. Mot slutet av boken rann tårarna och efteråt har jag haft svårt att släppa boken. Jag kan redan nu säga att detta kommer vara en av de bästa böckerna under 2021, en solklar 5/5.

Kameleonten

Bok av Jonas Moström
Kameleonten är en spännande deckare, med korta kapitel och ett högt tempo. Vi får följa polisens arbete, men även Kameleonten. Eftersom vi tidigt får veta hur Kameleonten går till väga när han byter förklädnad inser man att han kan vara precis vem som helst. Det gör att både polisen och vi läsare hela tiden blir misstänksamma så fort det kommer in en ny karaktär. Vem är Kameleonten under utklädnaden?

Jag har läst de första två delarna i serien, men det var några år sedan, så det var bra med ett persongalleri i början av boken. Det var även tydliga presentationer av alla huvudpersoner i början av boken. Det gjorde att även om jag inte läst alla de tidigare böckerna i serien så fick jag ändå snabbt koll på personerna.
Detta är andra delen i Annie Darlings serie om olika personer som jobbar i bokhandeln. Den första boken heter Bokhandeln för ensamma hjärtan och handlar om Posy som äger bokhandeln. Denna bok kan läsas helt fristående eftersom det är en annan huvudperson, men man får även veta lite om hur det gått för Posy efter att boken om henne tagit slut. Jag tycker väldigt mycket om denna typ av serie, det är kul att läsa ur en annan persons perspektiv. Jag tycker det är intressant med en huvudkaraktär som är introvert och hur det skildras när Verity känner att det blir för mycket och hon behöver "ladda batterierna" i lugn och ro. Jag tror att flera av oss kan känna igen sig i känslan av att man ibland behöver vara själv för att få ny energi. Gemensamt för båda böckerna är den mysiga miljön de utspelas i, humorn de är skrivna med och de fina framsidorna.

Kajakbyggerskan

Bok av Gunilla Cullemark
Boken beskrivs som feegood, men är stundtals ganska jobbigt att läsa, framför allt i början när Mia är väldigt deprimerad efter separationen från sin man. Tack vare kajakbygget, och även att hon hjälper en äldre kvinna som svimmar utanför hennes fönster, får Mia kontakt med flera människor som på olika sätt hjälper henne. Det är en fin och lite annorlunda berättelse där vi får följa Mias tankar och hur hon tar sig vidare efter separationen.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Bokskåpets hemlighet är min favorit av Frida Skybäcks böcker, och då har jag ändå tyckt väldigt bra om hennes tidigare. Det är en riktigt gripande dåtidshistoria där vi får följa Anna under hösten 1943. Anna träffar och blir förälskad i italienaren Luca, men upplever även krigets fasor på nära håll. Jag visste inte att judar behövde fly från Danmark över sundet och är dåligt insatt i hur livet i Sverige var under kriget. Detta har Frida skildrat på ett sätt som verkligen berör. Även nutidshistorien är fin när Rebecka tar hand om sin mormor och hennes hus. Sakta börjar hon förstå hur mormoderns hemlighet påverkat sin egen uppväxt, men även hennes mammas. Det här är en riktigt bra bok, som trots att den delvis utspelas under andra världskriget ändå har en härlig feelgood-känsla.

I hjärtats bibliotek

Bok av Phaedra Patrick
Med tanke på titeln "I hjärtats bibliotek" hade jag förväntat mig att det skulle vara fokus på en kärlekshistoria. Istället handlar det om Marthas familj och de hemligheter som funnits i flera årtionde, även om det förstås finns med kärlekshistorier också. Jag fastnade direkt för boken, kanske framför allt för språket, då den är skriven med mycket värme och humor. Jag föll även för Martha, som i hela sitt liv hjälpt andra, men som nu börjar inse att hon måste hjälpa sig själv. Jag tycker om det nästan magiska i att boken hittar hem till Martha och allt som händer när hon börjar ta reda på vad som hände med hennes mormor. Jag uppskattar även de många bokreferenser som nämns. Detta är en riktigt mysig feelgood som jag varmt rekommenderar!

Din stora kärlek

Bok av Liane Moriarty
Som alltid när jag läser Liane Moriartys böcker fastnade jag direkt för språket. Hon skriver med både humor och en hel del igenkänning. Jag tycker om att vi både får följa Ellen och Saskias (Patricks stalker) berättelser. Ur Ellens perspektiv är Saskia en galen stalker, men när vi får följa Saskia får vi ändå en förståelse för varför hon gör som hon gör och hennes sorg över att ha förlorat sin tidigare pojkvän och hans son. Det var intressant att följa Ellens arbete med sina klienter, där hon använder hypnos för att hjälpa dem med allt från att sluta röka till att våga prata inför många människor. Det var intressant att läsa om ett ämne jag inte kan något om och det tillförde en spännande del i berättelsen.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.