Sofia

Användarprofil

Den sista migrationen

Charlotte McConaghy
Wow vilken bok! Berättelsen hoppar i tid och parallellt med Frannys resa får vi följa händelser från tidigare i hennes liv. Vi får bland annat läsa om hennes barndom och hur hon träffade sin man Niall. Det är så sorgligt att läsa om hur alla djur försvinner pga människornas sätt att leva. Jag hoppas verkligen inte att detta är vår framtid! Jag blir verkligen berörd av Frannys historia och hennes jakt efter de sista silvertärnorna. Mot slutet av boken rann tårarna och efteråt har jag haft svårt att släppa boken. Jag kan redan nu säga att detta kommer vara en av de bästa böckerna under 2021, en solklar 5/5.

Kameleonten

Bok av Jonas Moström
Kameleonten är en spännande deckare, med korta kapitel och ett högt tempo. Vi får följa polisens arbete, men även Kameleonten. Eftersom vi tidigt får veta hur Kameleonten går till väga när han byter förklädnad inser man att han kan vara precis vem som helst. Det gör att både polisen och vi läsare hela tiden blir misstänksamma så fort det kommer in en ny karaktär. Vem är Kameleonten under utklädnaden?

Jag har läst de första två delarna i serien, men det var några år sedan, så det var bra med ett persongalleri i början av boken. Det var även tydliga presentationer av alla huvudpersoner i början av boken. Det gjorde att även om jag inte läst alla de tidigare böckerna i serien så fick jag ändå snabbt koll på personerna.
Detta är andra delen i Annie Darlings serie om olika personer som jobbar i bokhandeln. Den första boken heter Bokhandeln för ensamma hjärtan och handlar om Posy som äger bokhandeln. Denna bok kan läsas helt fristående eftersom det är en annan huvudperson, men man får även veta lite om hur det gått för Posy efter att boken om henne tagit slut. Jag tycker väldigt mycket om denna typ av serie, det är kul att läsa ur en annan persons perspektiv. Jag tycker det är intressant med en huvudkaraktär som är introvert och hur det skildras när Verity känner att det blir för mycket och hon behöver "ladda batterierna" i lugn och ro. Jag tror att flera av oss kan känna igen sig i känslan av att man ibland behöver vara själv för att få ny energi. Gemensamt för båda böckerna är den mysiga miljön de utspelas i, humorn de är skrivna med och de fina framsidorna.

Kajakbyggerskan

Bok av Gunilla Cullemark
Boken beskrivs som feegood, men är stundtals ganska jobbigt att läsa, framför allt i början när Mia är väldigt deprimerad efter separationen från sin man. Tack vare kajakbygget, och även att hon hjälper en äldre kvinna som svimmar utanför hennes fönster, får Mia kontakt med flera människor som på olika sätt hjälper henne. Det är en fin och lite annorlunda berättelse där vi får följa Mias tankar och hur hon tar sig vidare efter separationen.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Bokskåpets hemlighet är min favorit av Frida Skybäcks böcker, och då har jag ändå tyckt väldigt bra om hennes tidigare. Det är en riktigt gripande dåtidshistoria där vi får följa Anna under hösten 1943. Anna träffar och blir förälskad i italienaren Luca, men upplever även krigets fasor på nära håll. Jag visste inte att judar behövde fly från Danmark över sundet och är dåligt insatt i hur livet i Sverige var under kriget. Detta har Frida skildrat på ett sätt som verkligen berör. Även nutidshistorien är fin när Rebecka tar hand om sin mormor och hennes hus. Sakta börjar hon förstå hur mormoderns hemlighet påverkat sin egen uppväxt, men även hennes mammas. Det här är en riktigt bra bok, som trots att den delvis utspelas under andra världskriget ändå har en härlig feelgood-känsla.

I hjärtats bibliotek

Bok av Phaedra Patrick
Med tanke på titeln "I hjärtats bibliotek" hade jag förväntat mig att det skulle vara fokus på en kärlekshistoria. Istället handlar det om Marthas familj och de hemligheter som funnits i flera årtionde, även om det förstås finns med kärlekshistorier också. Jag fastnade direkt för boken, kanske framför allt för språket, då den är skriven med mycket värme och humor. Jag föll även för Martha, som i hela sitt liv hjälpt andra, men som nu börjar inse att hon måste hjälpa sig själv. Jag tycker om det nästan magiska i att boken hittar hem till Martha och allt som händer när hon börjar ta reda på vad som hände med hennes mormor. Jag uppskattar även de många bokreferenser som nämns. Detta är en riktigt mysig feelgood som jag varmt rekommenderar!

Din stora kärlek

Bok av Liane Moriarty
Som alltid när jag läser Liane Moriartys böcker fastnade jag direkt för språket. Hon skriver med både humor och en hel del igenkänning. Jag tycker om att vi både får följa Ellen och Saskias (Patricks stalker) berättelser. Ur Ellens perspektiv är Saskia en galen stalker, men när vi får följa Saskia får vi ändå en förståelse för varför hon gör som hon gör och hennes sorg över att ha förlorat sin tidigare pojkvän och hans son. Det var intressant att följa Ellens arbete med sina klienter, där hon använder hypnos för att hjälpa dem med allt från att sluta röka till att våga prata inför många människor. Det var intressant att läsa om ett ämne jag inte kan något om och det tillförde en spännande del i berättelsen.

Blodsband

Bok av Edvard Fenvik
Boken beskrivs som en klassisk polisroman och det är precis vad det är, en bra sådan! Jag har tröttnat lite på osympatiska poliser/chefer som inte kan samarbeta. Här får vi istället följa en väl fungerande grupp poliser med ett bra samarbete med åklagare. Det gör också kontrasten större till en del andra män som finns med i utredningen som är desto mer osympatiska med en dålig kvinnosyn.
Detta är en riktigt spännande deckare och jag ser fram emot att läsa mer om Oscar och Sasha!
I början är jag mest irriterad på Poppy och undrar varför hon ens vill vara kompis med Stacy som beter sig så dåligt och barnsligt. Men boken tar sig och mer fokus hamnar på Poppy och hur hon hanterar att bli utfryst av de andra mammorna. Poppy tar dessutom hand om sin gamla farmor, vars hjärta inte kommer klara länge till. Deras relation beskrivs på ett så fint sätt. Jag har lite svårt för skönhetstävlingar för barn, även om man får förklarat varför Poppy och hennes dotter tycker om det. Det är en lättläst och rolig feelgood som passar bra som semesterläsning.

Älskaren

Bok av Pia Kask
Älskaren är andra delen om Hannah Fors och börjar två veckor efter att Bestraffaren slutade. Redan i första kapitlet är jag helt fast och spänningen håller i sig hela boken. Jag kan tycka att poliserna är lite väl osympatiska, men det fungerar i denna mörka berättelse. Precis som i förra boken spelar Hannahs liv och förflutna stor roll och det är den del jag tycker är mest intressant och ser fram emot att veta mer om i nästa bok.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.