Anna L

Recensioner

Sista tåget till London
Bok av Meg Waite Clayton

Betyg 4
Boken börjar 1936 och tar oss fram till andra världskrigets början, en otroligt orolig tid i Europa.
Det två judiska bröderna Stephan och Walter lever ett rikt liv i Wien, deras pappa driver en chokladfabrik och de bor i ett stort palats. Tillsammans med Stephans bästa kompis Zofie njuter de av livet. Men när Hitler tar över makten i Österrike vänds deras tillvaro hastigt upp och ner. De förlorar fler och fler rättigheter. Rätten att jobba, rätten att bo var de vill, rätten att göra var det vill.
Tante Truus är en nederländsk motståndskämpe som riskerar sitt egna liv för att få ut judiska barn från Tyskland, för att sen ta dem till England och fosterhem som väntar där. När även Österrike tillhör Tyskland gör Truus allt hon kan för att få tillstånd att även få ut barn från Wien. Ett mycket riskfyllt uppdrag.

En mycket spännande och gripande bok om livet i Centraleuropa på 1930-talet. Om kampen mot, men även i vissa fall med, Hitler och hans nazister. Jag tycker det är skrämmande hur långt Hitler hann gå i sin judeförföljning innan kriget, att folket i Österrike inte gjorde mer motstånd då Hitler mer eller mindre bara tog över landet. Jag kan absolut rekommendera denna bok! Den får en stark 4 av mig.

Jag lever och du hör mig inte
Bok av Daniel Arsand

Betyg saknas
En höstdag 1945 kommer 23 åriga Klaus hem till tyska staden Leipzig efter att varit fånge i koncentrationslägret Buchenwald. Han skickades dit för att han är homosexuell och har fått stå ut i fyra år av övergrepp och misär. Han har svårt att anpassa sig till vardagen igen och lider av svåra minnen från de fyra åren. Hans familj och hela samhället kan inte accepterar hans sexuella läggning och Klaus väljer att lämna allt det gamla bakom sig. Han flyr till Frankrike och Paris, för att försöka börja om från början. Men oavsett var man är så är det på 1940-talet 'fel' att vara homosexuell och livet i Paris blir bitvis riktigt tufft, där med.

Författaren skriver med ett språk som nästan blir brutalt ärligt. Han beskriver det Klaus varit med om på ett närgånget och otroligt hemskt sätt. Att människor är kapabla att utsätta andra människor för det lidandet som fångarna i koncentrationslägren utsätts för är en gåta för mig.
Jag tyckte om att läsa om en överlevare och hans resa tillbaka till ett normalt liv. Många böcker som utspelar sig under andra världskriget berättar inget om efterkrigstiden. I denna bok inser man att tiden efter kriget kunde vara minst lika tuff som under kriget. Klaus lider och påverkas av minnena från koncentrationslägret i hela sitt liv, men han får som tur är också uppleva vänskap och kärlek.

Kirurgens dotter
Bok av Cannie Möller

Betyg 3
Historien har ett högt tempo och det händer nya saker hela tiden. Jag hade svårt att förutse vad som skulle komma härnäst och följde handlingen med spänning. Författarna har skrivit en bra historia där familjerelationerna får störst utrymme. Men de skriver också om religion och tro, rasism och etiska dilemman. Och om hur en liten sak som en arg tonåring gör för att hämnas på sin mamma blir en stor sak som håller på att knäcka hela familjen.

Madame Piaf och kärlekens sång
Bok av Michelle Marly

Betyg 5
Oj vilken bok, så bra! Jag fastnade direkt för denna fascinerande kvinna, Édith Piaf. Innan boken visste jag egentligen inget mer om henne än att hon var en fransk sångerska. Men vilket spännande liv hon hade! Hon är företagsam och tar inte ett nej. Hon tar sig dit hon vill, oavsett om det handlar om hennes egna karriär eller den unge Yves. Denna bok berör bara några få år i Piafs liv (med lite tillbakablickar på hennes ungdom) och jag känner mig inte klar med Piaf, jag vill veta mer om henne, hur gick det sen?
Jag kan inget annat en ge denna bok en 5:a i betyg!

De spräckliga : en irländsk barndom
Bok av Hugo Hamilton

Betyg 3
Jag tycker om hur boken är skriven, att vi får följa berättelsen ur barnets perspektiv. Men jag kan inte låta bli att fundera över hur boken hade blivit ur mammans perspektiv, det hade nog blivit en lite annan slags berättelse då. Jag har väldigt svårt för pappan och hans iriska nationalism, jag vill emellanåt bara säga till honom 'nu har du gått för långt!'
Det är en mycket gripande historia om hur barn formas av föräldrarnas och omgivningens åsikter och att aldrig riktigt känner att man hör hemma någonstans.

Museet för krossade drömmar
Bok av Elizabeth Buchan

Betyg 4
Laure bor i Paris och driver Museet för krossade drömmar. Där ställer hon ut föremål som människor har skänkt till henne, föremål som symboliserar livets sorger, svek och förluster. Laure bidrar själv med några saker från hennes liv till samlingen, bla en tågbiljett som tog henne från Tjeckoslovakien 1986.
Då, 1986, var Laure au pair i en familj i Prag. En dag hamnar hon och de två barnen hon har hand om på en marionetteater. Där möter hon, och förälskar sig i,Tomas, en regimkritisk musiker. Att ha de åsikter som Tomas har är farligt och han är ständigt iakttagen och övervakad. Laure försöker hjälpa Tomas att fly, men han kommer aldrig fram till tåget som skulle ta honom ut ur landet.
I 30 år har Laure undrat vad som egentligen hände med Tomas? Lever han, och i så fall, var är han nu?

När en berättelsen är uppdelad i två delar är det ganska ofta många år mellan nutid och dåtid och man följer olika personer i de båda tiderna. Här är det bara 30 år och vi får följa samma personer. Laure är huvudperson i de båda delarna, vilket gör att man lär känna henne ordentligt och förstår hur dåtid påverkar hennes nutid.
Den är spännande rakt igenom. Det är inte ofta jag tycker att en bok på 420 sidor är för kort men jag hade gärna läst mer. Denna bok får en stark 4.

Spegeln i rummet utanför
Bok av Stina Nilsson Bassell

Betyg saknas
Sommaren 2006: vi får följa de bofasta och sommargästerna i Sanden. Deras vardagsproblem med onda ryggar och tonårsdöttrar med svårt humör. Men allt är inte som det ska då dottern Clara får hotfulla meddelanden från en okänd stalker. Och Britas man blir lite väl våldsam emellanåt.
Suset har en sak som håller hennes humör uppe- en gammal skrivbok med en 300 år gammal berättelse.

1673: Elsa flyr för sitt liv genom Sverige, efter att hennes man och systerdotter har avrättats till följd av ett brutalt mord. Mannen som jagar Elsa är hennes far, som också är inblandad i mordet. Han är beredd att jaga henne så långt det krävs för att få tag på henne - och för att en gång för alla tysta henne.

Det är två spännande delar var för sig, men jag hade hoppats på lite tydligare kopplingar mellan dem. Jag skulle vilja fördjupa mig i de två berättelserna och tycker gott det finns utrymme för två böcker, en om folket i Sanden och en om Elsa.

Där kräftorna sjunger
Bok av Delia Owens

Betyg 5
En mycket fin bok om kärleken till naturen och att leva i det fria. Men också en mycket sorglig bok om isolering, om att vara utstött och inte våga lita på någon. Definitivt en utav de bästa böckerna jag läst i år.

Martin Bircks ungdom
Bok av Hjalmar Söderberg

Betyg saknas
Det jag fastnade mest för var det gammaldags, vackra språket som stillsamt tog oss igenom berättelsen. Där vi först fick följa en idyllisk barndom i sena 1800-talets Stockholm och avslutade med en ung mans grubblerier om religion och samhället i stort. En fin bok om en människas och en stads utveckling och förändring.