Jenny Andersson

Recensioner

Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson

Betyg 4
Det här är en bok med humor så en får skratta, allvar så en får gråta och fylld med kärlek och omtanke så att hjärtat smälter! ❤ 
Den här boken väckte så många tankar och känslor hos mig under läsningens gång. Framför allt frustration! 😤
Dels pga Ann- Britts otrevliga karl Krister som jag för mitt liv inte kan förstå att NÅGON tycker om och HUR har hon stått ut i flera år? Dels för att både kollegor, hennes barn och många andra behandlar henne illa, trampar på henne och tar henne för givet. Blev så arg och ledsen ibland att jag satt och muttrade för mig själv. Kanske för att jag så väl kände igen mig själv, men även min mamma, i Ann-Britt och fick mig att analysera oss båda.
När Ann-Britt står på sig, tror på sig själv och säger NEJ blev jag otroligt stärkt i mig själv! 
Och Carmen med entourage; vänner att dö för! 😊❤
Emellanåt var det kanske lite väl många intriger och missförstånd men underhållande läsning! 

300 grader av Pernilla Ericson

Betyg 5
300 grader är något så genialt som en klimatthriller; en deckare med ett brott som vävs samman med ett av vår tids mest aktuella och "brännande" samhällsfrågor, nämligen klimatet. Vi har själva sett vad som kan hända en het sommar och hur vi, djuren och naturen alltför ofta står helt maktlösa inför eldens framfart. Just därför känns Pernilla Ericsons bok så obehagligt trovärdig och skrämmande verklig.
Det är en välskriven berättelse och det märks att författaren gjort research både kring polis- och brandmansyrket, pyromaner, bränder m.m. 
Precis som i böckerna om Erla-gruppen (som jag älskar!) är karaktärerna lätta att ta till sig och knyta an till. Jag ser fram emot att få lära känna Lilly Hed lite närmare och se hur både hon själv och relationen till Jesper utvecklas i kommande böcker.

Älvdansen av Kamilla Oresvärd

Betyg 5
"Älvdansen" är den andra fristående delen i Vargönserien som utspelar sig i trakterna kring det gamla brukssamhället Vargön. Huvudkaraktären, Mona Schiller, är verkligen en kvinna som är lätt att tycka om. Hon är en stark kvinna med skinn på näsan och ett stort hjärta. I denna bok bildar Mona och Hedda den perfekta deckarduon! 🔍
Precis som i föregångaren "Brudslöjan" får vi detaljrika och målande miljöbeskrivningar av Vargöns storslagna natur och språket är i dessa stycken nästintill poetiskt och vackert. På ett följsamt och naturligt sätt får författaren in tidigare händelser och beskrivningar om karaktärerna så att läsaren kan återkoppla eller lära känna för första gången.
Tack vare de korta och välskrivna kapitlen och en spännande handling med en del tvister som förvillar är detta en riktig bladvändare. Och slutet; vilken cliffhanger! 😲 Ser verkligen fram emot att få läsa VINTERSTRÖMMEN som är den tredje delen i serien men som ännu inte släppts.
Nu kan jag med all säkerhet säga att detta ÄR en av mina favoritbokserier! ❤📚

Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst

Betyg 4
Det här är en riktig mysdeckare (om man nu kan använda ordet mys när det handlar om otäcka mord?!) 🤔 Kanske är feelgoodrysare bättre? Det är i vilket fall en berättelse fylld med skärgårdliv, spirande kärlek och hämnd.
Jag gillar verkligen huvudkaraktären Cilla; en varm, rolig men lite ängslig kvinna. Likaså grannen Rosie som är upptagen med att leka detektiv när hon inte bjuder Cilla på fika eller frukost. 
Författaren växlar skickligt mellan tryggheten i den idylliska skärgårdsmiljön och kalla kårar känslan av att någon med onda avsikter vill hämnas. Vem går säker?
Även om jag tyckte den var något förutsägbar på många plan gillade jag den, främst för karaktärerna, spänningen och för att den var snabbläst.
Perfekt sommarläsning! 🌞

Nattsångaren av Johanna Mo

Betyg 4
Det här är författarens första bok i serien "Ölandsbrotten"; en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd.
Johanna Mo har lyckats bra med att skapa intressanta karaktärer som både är komplexa och men ändå lätta att knyta an till. Jag ser fram emot att få komma både Hanna, hennes kollegor, familj och vännen Rebecka närmare inpå livet i nästkommande bok.
Under berättelsens gång får vi, förutom att följa utredningen kring Joels död och hans sista dagar i livet, även följa Hannas försök att bearbeta det förflutna och det som hänt hennes familj. Det vilar ett tungt allvar över berättelsen och en skuld som är svår att bli kvitt.
Det är fina miljöbeskrivningar över Kalmar men framför allt av Öland; bron och åkturerna över den, de små samhällena och naturen som tilltalar mig.
Välskriven, spännande och snabbläst bok med korta kapitel!

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 5
Moa Herngren är en av få författare som på ett så skickligt, ärligt och realistiskt sätt lyckas beskriva relationer och de svårigheter som kan finnas i dem ur flera synvinklar. Hon synliggör hur den bild som vi har av oss själva och hur andra uppfattar oss kan vara så fullständigt olika.
Igenom i stort sett hela boken följer vi Åsas perspektiv; en sympatisk mamma som älskar sin son och önskar det bästa för honom. Jag känner besvikelse och frustration över hur Andreas och Josefin beter sig, blir arg på dem! Åsa vill ju bara väl, vänder nästan ut och in på sig själv för att vara till lags och inte trampa någon på tårna, tills hon faktiskt gör just det. Eller gör hon det?
Det är först närmare slutet av boken som vi får ta del av Andreas och Josefins perspektiv  som fördjupar förståelsen för allas känslor, agerande och upplevelser av olika situationer och händelser. 
Den här boken har jag läst med gråten i halsen och en klump i magen, men även med en varm känsla i bröstet.
Det här är en bok ni inte får missa!

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane

Betyg 3
Precis som Mhairi McFarlanes tidigare böcker är detta en charmig berättelse fylld med mycket humor men även en hel del allvar. Jag gillar den här lagom modererade balansen av just hjärta och smärta. Boken är snabbläst med korta kapitel och härligt rappa dialoger, oftast i samband med dråpliga situationer som jag skrattar högt eller fnissar till.
Det jag älskar med författarens karaktärer är att de är smarta kvinnor med självförtroende som kan ge svar på tal! Likaså att vänskap är viktigt och skildas på ett fint sätt. 
Det jag tänkte mycket på i just denna bok var att uppbrottet mellan Laurie och hennes expojkvän får ta tid, både innan och efter. Vanligtvis brukar det skyndas på och är avklarat på bara några sidor men här är det mycket samtal, funderingar och tankar en bit in i boken vilket gör att både berättelsen och Laurie känns äkta. 
Självklart var slutet något förutsägbart, men vad gör väl det när det slutar så som man vill?! 
Har du inte läst något av författaren tidigare tycker jag absolut att du ska göra det!