Rasputins dotter

Enchantments : a novel
Bok av Kathryn Harrison
Det är 1917 i Sankt Petersburg. Tsaren har avsatts och i Alexanderpalatset väntar tsarfamiljen Romanov oroligt på bolsjevikernas nästa steg. Rasputin, den karismatiske predikanten som varit tsaritsans helare och förtrogna, har mördats. Hans dotter Masja hämtas till palatset - kanske hon har samma botande förmåga som hennes far hade? Kanske hon kan skydda familjen från att gå under? I Rasputins dotter berättar Kathryn Harrison om tsarfamiljens sista nervpirrande månader. De är instängda i sitt palats, tsar Nikolajev, hans hustru Alexandra, de fyra döttrarna och den blödarsjuke sonen Aleksej, som kallas Aljosja. Och Masja kan verkligen hjälpa dem - inte genom helbrägdagörelse utan genom sina berättelser. Mellan henne och den ömtålige sonen, som på grund av sin sjukdom måste avstå från alla vanliga nöjen men ändå måste försöka verka frisk, växer beroendet och samhörigheten. "Snälla Masja, fortsätt", sade Aljosja varje gång jag blev tyst. "Jag tycker om att lyssna på din röst." Då gjorde jag det. Jag berättade för honom om Far, om mig, om Sibirien. Jag berättade sagor som Far hade berättat för oss när vi var små. Jag gjorde allt jag kunde för att få honom att tänka på annat.Familjen Romanov äger en samling Fabergé-ägg, konstfullt utsirade juvelerararbeten som innehåller miniatyrvärldar. Ett av dem innehåller en modell av Alexanderpalatset, ett palats i palatset. På samma sätt innehåller Rasputins dotter berättelser i berättelsen, små världar som ger verkligheten ny innebörd. Boken är både en kärlekshistoria och en historisk roman av en av Amerikas främsta författare.
En lågmäld berättelse som berättas av Rasputins dotter Masja.Hon kanske var den som förstod sin far bäst och såg bortom alla galna rykten.Hon levde ett liv i skuggan av sin far och Tsarfamiljen Romanov.

Boken börjar rätt abrupt med mordet på Rasputin.Masja och hennes syster får flytta in hos familjen Romanov i Tsarskoje Selo.

Det är en berättelse om vänskapen mellan Masja och Aljosa under deras sista tid i palatset innan tsarfamiljen förflyttas till Sibirien och mördas.Masja gifter sig med Boris och hamnar i Paris.Av en slump blir hon ryttarinna på en cirkus,hon var van vid att rida som en kosack och deras konster på hästryggen.Till slut hamnar hon på en cirkus i USA där hon tämjer lejon,tigrar och björnar.

Det är ett bra porträtt som målas upp av Masja och man känner verkligen med henne genom topparna och dalarna i hennes liv.Historien är lågmäld och Masja var en person som egentligen inte ville stå i rampljuset.En hel del melankoli finns i berättelsen.Språket flyter på .

En finstämd historia och en inblick i den ryska historian.