Den lilla bokhandeln i Paris

The Little Paris Bookshop
Bok av Nina George
En magisk roman för alla dem som tror att ordets kraft kan läka ett brustet hjärta! Monsieur Perdu kan ordinera den perfekta boken för ett brustet hjärta. Men kan han kurera sitt eget? Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande i kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade. Efter att Perdu slutligen förmått sig att läsa brevet lättar han ankar och ger sig av på en resa till södra Frankrike i hopp om att komma över sin förlust och få ett avslut på historien. Med sig har han en storsäljande författare med skrivkramp samt en kärlekskrank italiensk kock, och längs Frankrikes floder reser Perdu, delar ut sin visdom och sina böcker, och visar hur den litterära världen kan ta den mänskliga själen på en resa för att hela sig själv. Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.
En bok som inte alls var som jag föreställde mig. Jean ger sig ut på en resa med sin bokbåt för att besöka den bygd i södra Frankrike där hans älskade levde för 20 år sedan. Boken har ett väldigt beskrivande språk och trots några fina citat så upplever jag den trögläst. Gillar inte storyn utan tycker den känns tunn.
Boken handlar om Jean Perdu som är bokhandlare och har en bokhandel på en pråm. Egentligen är han en litterär apotekare eftersom det finns en bok för alla människor i just det tillståndet de befinner sig i. Jean har levt ensam i flera år. En dag flyttar en nyskild kvinna in i hans hus och behöver möbler. Husets fastighetsägare (tror jag) bestämmer att alla skulle bidra. Jean bidrog med ett litet bord med en låda. I lådan hittas ett kvarglömt brev som Jeans stora kärlek skrev till honom när hon lämnade honom. Brevet läste han aldrig. Han får tillbaka brevet och här börjar en resa längs kanalerna i Frankrike från Paris till Provence. Han ska till Provence för att säga adjö till kvinnan som lämnade honom.

Språket är vackert och målande. Dock tyckte jag att boken blev seg eftersom jag upplevde att bokens primära handling blev åtsidosatt på grund av språket som tog över allt för mycket.
Boken handlar om bokhandlaren Jean Perdu. Jean Perdu är en medelålders man som bor i en lägenhet i Paris. Han äger bokhandeln Litteraturapoteket, en pråm som ligger förtöjd i Seine. Perdus intuition om vilken sorts bok en kund behöver gör att han både läker brustna hjärtan och får vilsna själar på rätt spår igen. Den enda han inte lyckas hjälpa är sig själv. Han lever ensam i längtan och saknad efter sin stora kärlek Manon.

En dag flyttar en kvinna in i huset där Perdu bor och det blir starten på något nytt. Kvinnan som flyttar in har inga möbler och Perdu blir ombedd av portvakterskan att bidra med något. Han ger bort ett bord men han glömmer att det finns ett oläst brev i det. När han äntligen öppnar brevet förändras hans liv helt och hållet. Han kastar loss och lämnar Paris. Nu följer en resa genom de franska kanalerna mot Provence. Kommer Perdu att få ro i sin själ och kommer han våga satsa på kärleken igen?

Det här är Nina Georges första bok och den är en så kallad feelgoodroman. Boken är lätt att läsa och språket är målande. Tyvärr griper den inte tag i mig utan jag upplever den som lite småtråkig. I vissa passager blir den lite förutsägbar vilket är synd.