Den lilla bokhandeln, #1

Den lilla bokhandeln runt hörnet

The Bookshop on the Corner
Bok av Jenny Colgan
I "Den lilla bokhandeln runt hörnet" fångar Jenny Colgan åter sina läsare i en feelgoodroman. När bibliotekarien Nina Redmond blir av med sitt jobb bestämmer hon sig för att starta en rullande bokhandel. Hon använder alla sina besparingar och flyttar till Skottland för att starta sitt nya liv. Men det blir inte så lätt som hon trott.
Detta var en av dem första feel good böckerna jag läst men sedan dess har mitt intresse blivit större och större. I denna boken får vi följa Nina som älskar böcker och ge tips till alla lässugna. Stadens bibliotek stängs ner och hon står då utan jobb. Det ena leder till det andra och det slutar med att hon köper en gammal buss och gör om den till en bokbuss. Men frågan är hur hon ska få böcker, kan man leva på detta och kommer byborna ta emot henne?

Jenny Colgan skriver otroligt bra och det är ren lycka att läsa någon av hennes böcker. Det är ett lagomt tempo men du vill ändå bara läsa mer och mer. Och vem gillar inte böcker som handlar om böcker?
Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan📚
📚
Boken handlar om Nina som blir av med sitt jobb som bibliotikarie. Några dagar senare hittar hon en bil till salu i Skottland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿. Hon bestämmer sig för att åka dit och titta på bilen och så fort hon får syn på den bestämmer hon sig för att köpa den. Nina har får en idé om vad hon ska göra med bilen, öppna en bokbuss. Hon flyttar till Skottland för att följa sin dröm om en egen bokhandel. Men allt går inte så lätt som hon tänkt sig.
📚
Denna bok är perfekt för dig som gillar böcker och att läsa feel-good romaner. Jag har läst en del från Jenny Colgan och gillare verkligen hennes böcker. Däremot var denna inte min favorit av henne. Har egentligen svårt att säga varför men fastnade inte riktigt för den på samma sätt som hennes andra böcker. Den var inte dålig, absolut inte, men föredrar serien om det lilla bageriet längs strandpromenaden och den lilla ön i havet framför denna.
När biblioteket stänger och huvudpersonen blir arbetslös så startar hon en bokhandel. Där träffar hon alla möjliga människor och kärleken på 343 sidor feelgood när den är förutsägbar och som best. Man vet vad som ska hända men man kan inte sluta läsa boken ändå.
Underbara miljöer och finurliga karaktärer. Man kan argumentera att Colgan är förutsägbar men jag tycker det kan vara rätt skönt att veta vad man får ibland. Det är underbart att få försvinna in i totalt mys som denna boken består av. Hett tips för alla som likt jag älskar Skottland!
Jenny Colgans feelgoodroman Den lilla bokhandeln runt hörnet börjar emellertid inte så feel goodigt – bibliotekarien Nina Redmond råkar ut för en omorganisation på jobbet som medför personella nedskärningar. Hon tvingas söka sitt eget jobb, men blir dissad – och därmed arbetslös. Rådlös är hon emellertid inte. Hon får en idé att starta en mobil bokhandel, en bokhandel på hjul, för se Nina Redmond älskar böcker. Problemet är bara att hon inte får tillstånd att ställa upp en skåpbil i Birmingham där hon bor. I Skottland, där bilen finns att köpa, däremot… Och så hampar det sig så att Nina Redmond lämnar stan och flyttar norrut till en byhåla där alla känner alla.

Om början är tuff, blir slutet desto mer feelgood. Jag blir glad när jag läser den här boken, mår riktigt bra, faktiskt. Till och med kärlekstemana i boken står jag ut med. Det jag gillar mest är förstås att det är så tillåtet att älska böcker och läsning. Nina Redmond smittar av sig på sin omgivning. Men omgivningen smittar också av sig på Nina Redmond och det är inte alltid hon äter i sällskap med en bok vartefter handlingen skrider framåt.

Det här är ingen krånglig bok, utan den ger några timmars underhållning med värme. Att inte fullkomligt älska böcker om boktokar går ju inte för sig i min värld. Så även om storyn inte är så djup och tung utan lättsam och härlig blir mitt omdöme desto tyngre: högsta möjliga.
Hittills den bästa boken jag läst av Colgan. Fantastiska miljöbeskrivningar av Skottland och ett stort plus att en stor del av handlingen är om böcker.
Varmare berättelser än de Jenny Colgan skriver är svåra att hitta. Hon bemästrar språket på ett sätt som får läsaren att vilja vända blad efter blad. Just denna boken är min favorit i serien och karaktärerna är beskrivna på ett fint sätt. Det känns som om man själv är en del av boken.
En underbar bok om Nina som flyttar till en liten by i Skottland för att få fortsätta jobba med det hon älskar mest i världen, böcker - fast denna gång ska hon driva en rullande bokhandel! Med en buss fullastad med älskade klassiker ger hon sig iväg på de skotska vägarna för att charma de svårflörtade ortsborna vilket inte är så enkelt som hon trott. På sin väg möter hon både hårdhudade skottar och charmiga personer.
En härlig bok av Jenny Colgan som kommer få dig att le vid flera tillfällen.
Det biblioteket som Nina jobbar på läggs ner. Som bibliotekarie har hon samlat på böcker under många år, och hennes dröm har alltid varit att äga en liten bokhandel. Nina köper en varubil, bygger om den till bokbil med hyllor och massor av böcker.
Hon börjar ett nytt liv i Skottland, med sina egna utmaningar. Hon känner efter ett tag att hon och böckerna är på rätt plats. Hon känner sig hemma.
Det här är verkligen en feelgoodroman som samtidigt skildrar en persons kamp för att få sitt liv att gå ihop. Jenny Colgan har förmågan att fånga läsaren med sina karaktärer och miljöer. Här är skådeplatsen Skottland och en bibliotekarie som blir av med sitt jobb och kommer på idén att starta en mobil bokhandel. En dröm som visar sig vara betydligt tuffare än hon trott. Den är en berättelse om mod och om att kämpa för något man tror på.
Colgan skriver en lätt komplicerad historia med total feelgood anda, men även en riktig touch av verkliga livet. Hur det är att våga satsa och börja om. Hennes hjältinna är en riktigt modig kvinna som väljer att avvika från vardagen och satsa på sin helt egen idé. Att starta en bokhandel på hjul i Skottland där efterfrågan finnes. Snart ska hon lära känna en rad egensinniga, men varma människor, om man bortser från hennes kroniskt buttra hyresvärd, där motstridiga känslor sprakar till en väldig attraktion.
Boken innehåller det verkliga livet, skildrat med humor, längtan, försiktighet och värme.
En stor dos vackra, härliga miljöer, gör just hela historien genommysig. En riktig feelgood-pärla.
Feelgoodböcker är inte något jag normalt ödslar någon tid på, men den här fångade på något sätt mitt intresse.

Biblioteket där Nina jobbar ska stänga, och hon riskerar att bli arbetslös. Hon älskar böcker, och framför allt att para ihop rätt bok med rätt person. Men hon inser att hon inte kommer att få jobb på det nya biblioteket, och på något underligt vis har hon plötsligt köpt en gammal "buss" och planerar att öppna en rullande bokhandel. Men det funkar inte i storstaden, det går inte ens att parkera busseländet där! Så hon hammar i Skottland, där hon köpte den!

Nina kämpar på med sin bokbuss och lär under tiden känna invånarna på den lilla orten. Naturligtvis ingår ett visst mått av romantik och konflikter, och det är en riktigt gullig och lättsam bok. Men den största behållningen är beskrivningen av Skottland! Naturen, människorna och livet på den skotska landsbygden. Jag vill åka dit! Med eller utan bokbuss!
Charmig feelgood för alla som älskar böcker (och Skottland). Det här är tyvärr inte en av Colgans bästa då den är lite för förutsägbar och har lite för många klichéer. Samtidigt är det inspirerande och härligt att läsa om Nina, en lite mer försiktig kvinna, som till slut tar steget och vågar lämna bibliotekarievärlden för att starta en bokhandel i en skåpbil. Okej, hon kanske behöver en och annan knuff längs vägen, men till slut gör hon det och då är hon faktiskt rätt tuff.

Ingen Colganroman utan kärlek (med problem längs vägen). Någonstans känner jag att jag tröttnar på kategorin snygga och svåra singelkarlar (kärva och buttra men i hemlighet så himla omtänksamma). Men, ja, det blir sådant här också. Men längs vägen träffar vi lokföraren Malik och den här historien gillar jag, för jag kan - som bokläsare och dagdrömmare - känna igen mig mycket i Ninas drömmar som, dessvärre, krockar rätt rejält med verkligheten emellanåt.

Det är ingen dålig bok, alls, men som sagt inte heller hennes bästa.