Syskonen

The past
Bok av Tessa Hadley
Syskonen Alice, Fran, Harriet och Roland samt deras barn och äkta makar samlas under ett par varma sommarveckor i barndomshemmet på den pittoreska brittiska landsbygden. På ytan tycks det inte hända så mycket, men under ytan bubblar det av både spänningar och kärlek. Tillsammans ska de bestämma om de ska behålla stugan eller sälja den.
Boken är består av tre delar. Den första och den sista delen utspelar sig i nutid, då fyra vuxna syskon möts för att tillbringa sin (kanske sista) semester tillsammans i deras morföräldrars hus i en mindre engelsk stad nära kusten. Den mellersta delen utspelar sig många år tidigare och skildrar när syskonens mor tog med sig tre av dem till huset under en tid då hon övervägde att lämna deras far. En ganska stillsam läsning med utbroderat och skickligt format berättande.
En roman om syskon, men som utspelar sig både i dåtid och i nutid. Som läsare kommer man nära karaktärerna och man lär känna dem.
Med vackert språk berättar Tessa Hadley om fyra syskon som en sommar samlas i släktens stuga. De ska ha semester tillsammans samt bestämma stugans framtid. Det hela är mycket välskrivet. Enstaka stycken glimmar det till. Främst när det är från barnens perspektiv. Hadley skildrar deras världar, tankar och handlingar på ett fantastiskt vis. I övrigt lämnar boken mig oberörd. Det är för lite handling, för lite konflikt, för att bli intressant.
Det är dags för den årliga semestern i morföräldrarnas gamla hus och i år är frågan om det ska kostas på renovering eller om det är dags att sälja. Syskonen samlas i det hus de tillbringade många år i, efter föräldrarnas bortgång. Fran kommer utan maken Jeff (som "glömt" det hela och bokat in turné), men med barnen Ivy och Arthur. Alice kommer med exets tonårsson Kasim. Robert kommer med nya hustrun Pilar - en världsvan, vacker argentinska - och tonårsdottern Molly. Och Harriet är som vanligt ensam. Kärlek spirar och "farliga kvinnor" kräver offer. Gamla brev läses och mobiltäckning jagas.
***
Bokcirkelboken vi diskuterade igår är skriven på ett utsökt språk (och översättaren har lyckats bra med sitt jobb!), men det händer egentligen inget! Det är en beskrivning av några veckor (samt en tillbakablick), men det är tämligen händelselösa veckor. Några saker händer, men de utvecklas inte till något speciellt. Jag fastnar inte för någon av karaktärerna utan hela berättelsen är tämligen "meh" - det är varken bra eller dåligt. Och det var nog den gemensamma uppfattningen när vi diskuterade boken. ? Den kan både has och mistas, helt enkelt. ?
De fyra syskonen Alice, Fran, Harriet och Roland spenderar några veckor tillsammans i deras föräldrahem på den brittiska landsbygden. Med är också Frans barn, Rolands dotter och hans nya fru samt Alices styvson Kasim. De har samlats för att umgås och besluta huruvida de ska göra sig av med stugan eller inte. Under ytan bubblar det av spänningar, men också av kärlek och ömhet. Harriet drabbas av en häftig förälskelse, och har svårt att hantera sina känslor. Fran är besviken på sin man, som valt att inte följa med till sommarstugan. Kasim och Rolands dotter Molly inleder en spirande tonårsromans. Tessa Hadley är en mästare på att skildra människor, och det är en njutning att ta del av hennes lågmälda berättelse om de fyra syskonen.
Jag köpte denna boken efter att ha läst fantastiska recensioner om den.
Mina förhoppningar var skyhöga.
Boken handlar om de fyra syskonen som ska semestra tillsammans i sin barndoms sommarstuga.
De är olika men ändå så lika och man får följa deras liv i både nutid & dåtid.
Tessa Hadley skriver boken om de fyra syskonen med ett magiskt språk. Den är oerhört välskriven och det är som gör att jag vill läsa mer.
Men trots bra recensioner & ett fantastiskt sätt att skriva så är det något som gör att jag känner att boken inte riktigt lyfter. Efter att ha läst boken kan jag inte återge nästan någonting som fick mig att känna något extra. Ingen karaktär som hjärtat slår lite snabbare för.
Boken är klart läsvärd, men jag kände ändå en liten besvikelse när jag läst klart.
En syskonskara åker till sitt föräldrahem för att spendera några veckor tillsammans och bestämma vad de ska göra med huset. Det blir såklart inte riktigt som någon tänker sig.

Boken började väldigt långsamt, men blev mer och mer spännande. En vill veta hur det går för de här personerna. Däremot tycker jag att boken väcker fler frågor än vad den besvarar vilket också gör att jag inte helt förstår hajpen.
Tråkigt nog förstår jag inte hajpen kring denna bok som jag hade stora förhoppningar på, därför blir det bara en två på boken syskonen.