Drömmarnas bok

The Book of Dreams
Bok av Nina George
När Henri Skinner är på väg till ett möte med sin trettonårige son Sam, en son han aldrig tidigare har träffat, blir han påkörd. Henri hamnar i koma och hans medvetande färdas till hans barndoms drömmar. Vid sängkanten finns sonen Sam och Henris före detta flickvän Eddie som är länken mellan den verkliga världen och Henri.
Henri är på väg för att träffa sin 13-årige son Sam för första gången när han blir påkörd av en bil och hamnar i koma.

Sam känner en direkt koppling till sin far och skolkar för att vara vid sin pappas sida. Henris stora kärlek Eddie, som han lämnat tidigare och som han ändå uppgivit som närmsta kontakt, finns också vid sjuksängen.

På sjukhuset finns också den 12-åriga dansösen Maddie, som också ligger i koma efter en olycka där hela hennes familj förolyckades. Sam känner en dragning till Maddie och vill finnas där för henne också eftersom hon inte har någon annan och han börjar utforska vem hon var före olyckan och vad hon tycker om och han tillbringar långa stunder hos henne också.

Sam är övertygad om att både hans far och Maddie går att nås på något plan, trots att de båda är i koma och att inga undersökningar och instrument visar några indikationer på att de registrerar något i sin omgivning.

Det här är en väldigt vacker och gripande berättelse om kärlek men också om vikten av att leva sitt liv fullt ut och att ta vara på varje stund eftersom allt kan förändras på ett ögonblick.
En bok om Henri som arbetat som utrikeskorrespondent tills den dag då hans son föddes, men han har aldrig träffat honom. En dag är han på väg till ett första möte men råkar ut för en olycka och hamnar i koma. Under tiden han ligger i koma sitter hans sin, som ser sin pappa för första gången, och hans ex-flickvän vid hans sida.
Vi får följa de tre karaktärerna i drömmar, känslor och handlingar, för att få Henri att vakna.
En väldigt fin bok om svåra känslor och relationer och med den ytterligare dimensionen att leva genom sina nattliga drömmar. Boken innehöll så mycket mer än jag förväntat mig.
Bland det vackraste och sorgligaste jag läst på länge. Med en otrolig känsla skriver författaren om livet mittemellan, mellan livet och döden. Berättelsen växlar mellan tankarna och drömmarna hos mannen i koma, hans son som aldrig träffat sin far och nu sitter vid sjukbädden varje dag och så mannens föredetta som tampas med känslorna för sitt ex och sin nuvarande kärlek.
Det är en trösterik berättelse som lägger ett lugn över tankar om döden och ger lite lindring när man själv är i sorg.
Läs den!
Fin mycket fin bok som ger en djupare syn på livet, hur våra val påverkar framtiden och hur drömmarna finns som en bro mellan livet och verkligheten. Vi följer samma saker och händelser ur olika människors synvinklar och upplevelser, och hur en o samma sak kan tolkas så annorlunda pga vår livserfarenhet. Intressant skriven, detaljrik och det gäller att vara i nuet av det man just nu läser, för att förstå allt som författaren vill presentera. Rekommenderas varmt.
Henri Skinner är på väg för att för första gången träffa sin trettonårige son Sam. Men Henri dyker aldrig upp. På väg till mötet blir han påkörd av en bil och hamnar i koma. I sin säng flyter Henri i sin barndoms båt, långt borta i drömmarnas värld, och återupplever minnen, påminns om hemligheter, fullständigt omedveten om de draman som försiggår vid hans sängkant. Som läsare får man chansen att uppleva mellanläget och balansgången mellan liv och död på ett väldigt fantasifullt sätt, en dimmig drömvärld av minnen. Man följer i hans ångest av att kastas fram och tillbaka mellan dröm och verklighet. Samtidigt får vi följa hans närmaste som vakar vid hans sida och som i sin tur måste hantera livet efter olyckan. En otroligt varm läsning med djup, tunga känslor och nya relationer.
"Drömmarnas bok" är en hjärtskärande och rörande berättelse om kärlekens betydelse. Den första förälskelsen. Bandet mellan far och son. Vänskap och familj, liv och död och kanske mest om att försonas med sitt förflutna för att kunna gå vidare. En så kärleksfull berättelse men också så sorglig. Jag tror att hur man tar emot den beror på var man själv befinner sig i livet och vad man själv bär med sig. För mig blev den emellanåt för gripande och kom mig så nära att jag var tvungen att pausa och läsa något annat en stund. För mig är detta ingen feelgood men en oerhört gripande, vacker och välskriven roman.
Allt med Drömmarnas bok fångade in mig i början. Skrivsättet, karaktärerna, känslorna. Ja allt. Och inom tre kapitel hade den fått mig att gråta.

När det sedan hade gått några kapitel med Sam och Eddie började man få några ur pappans perspektiv vilket (måste jag erkänna) att boken hade klarat sig utan. I alla fall på det sättet som de var skriva. Hade hellre rakt av fått läsa om Sams barndom ur pappans perspektiv. Nu blev det bara förvirrande och förstörde känslan som Sam och Eddie skapade med sina kapitel.

Anledningen till varför jag ändå fortsatte att läsa var Sam. Sam med sin lillgammalhet, höga interllekt och färger. Bara han är en tillräckligt bra anledningen att plocka upp Drömmarnas bok. Om du dessutom gillar att läsa om inre kaos och tidsloopar är det här den perfekta boken för dig!