Det farligaste djuret av alla

The Most Dangerous Animal of All
Bok av Gary L. Stewart
Den explosiva och fascinerande true crime-berättelsen om sökandet efter en far - som visar sig vara en seriemördare Gary L. Stewart var bara ett spädbarn när han hittades övergiven i en trappuppgång i New Orleans. Nästan 40 år senare får han ett brev som är adresserat till hans adoptivföräldrar. Det är från hans biologiska mamma. Allt eftersom han lär känna sin mamma blir han mer och mer nyfiken på vem hans biologiska pappa är, och han bestämmer sig för att ta söka upp honom. Det resulterar i tolv års envis research i myndighets- och tidningsarkiv och mängder av intervjuer, som till slut leder fram till sanningen. En sanning som tvingar honom att ifrågasätta allt han trott sig veta om sig själv och sin bakgrund. Det farligaste djuret av alla är den sanna berättelsen om Gary L. Stewarts efterforskningar, där alla ledtrådar till slut pekar åt ett och samma håll: hans pappa är en av USA:s mest ökända seriemördare, Zodiakmördaren. Boken har toppat listorna i USA och även blivit en omtalad miniserie.
Gary adopteras bort som litet spädbarn och 40 år senare kommer ett brev adresserat till hans adoptivföräldrar, brevet är från hans biologiska mamma. Gary lär känna sin mamma och med tiden blir han nyfiken på sin pappa och det visar sig att hans pappa är den välkända och omskrivna zodiakmördaren.

Jag hade otroligt stora förväntningar på denna bok efter att ha läst baksidestexten. Boken började väldigt bra och jag fastnade direkt i storyn. Hela historien kring Gary, hans uppväxt och föräldrar är både intressant, fascinerande och en skrämmande läsning, man får läsa om hur hans föräldrar träffades och om Garys uppväxt. Tyvärr så tycker jag att boken ibland blir lite ointressant och jag tappar intresset för att efter stund fånga mig igen och jag är helt fast, därför blir betyget 3+ för när boken har mig då är det en otroligt stark och jag har svårt att släppa den.
Spännande och välskriven true crime!
True crime är en intressant och annorlunda genre. Det är ofta spännande historier men man måste vara lite reserverad när man läser. Det mesta brukar ju bygga på teorier av olika slag.

Författaren blev adopterad som spädbarn. I vuxen ålder blir han kontaktad av sin biologiska mamma. Då börjar hans efterforskningar för att hitta sin biologiska pappa.

I boken presenterar han saker som pekar på att hans pappa är Zodiak-mördaren, en av USA:s värsta seriemördare. Allt presenteras på ett snyggt sätt, i skönlitterär form, vilket gör att det känns väldigt trovärdigt. Men om jag tar på mig mina granskar-glasögon dyker det upp en del funderingar på bevisen som skapar frågetecken. In te på de saker han skriver utan mera på slutsatserna som dras. Vissa saker borde gå att kontrollera ganska enkelt.

Men det är absolut en bra bok, den är välskriven och lättläst. Gary L Stewart har ett bra flyt i sitt berättande och jag uppskattar alla små faktabitar om byggnader, platser och händelser som han smyger in här och där. Gillar du true crime ska du absolut läsa den.
- Visa kortare text
Tack för recensionsexemplaret HarperCollins Nordic!

Det farligaste djuret av alla handlar om Gary L Stewarts uppväxt, från när han blev övergiven som ett litet spädbarn, till att han blev adopterad och att han fick brev från sin biologiska mamma. När hon sedan fick brevet från sin biologiska mamma försökte han vara tacksam för att hon hittat henne, men det gnagde fortfarande i honom efter att söka vidare för att hitta sin biologiska pappa också. Men ju mer han nystade i sitt förflutna, desto mer säker blev han på att hans pappa var den ökände Zodiakmördaren.

Den här har jag varit lite rädd för att läsa, både för att det är oerhört skrämmande och för att det är facklitteratur. Men det är en riktig bladvändare. Den är skriven på ett sådant sätt att det känns som en roman. Kapitlen är relativt korta vilket också gör det svårt att lägga ifrån sig boken (ja, jag älskar korta kapitel). Gary berättar i relativt kronologisk ordning över vad som är en idé till vad som hände, hur hans biologiska föräldrar träffades, tills de tog skilda vägar och att han blev bortlämnad. Men sedan också om hans egna uppväxt och hur traumat som liten, att bli övergiven, är något han fortfarande kämpar med idag.

Oerhört intressant läsning som absolut gör en mer intresserad av att grotta ner sig i Zodiakmördaren. Jag hade väl hört lite om mördaren innan, men tycker att Stewart förser en med informationen man behöver veta för att hänga med i vem han var. Ofta känns det som att facklitteratur antar att man ska veta vissa saker, men här är det väldigt snyggt gjort - och det är till och med spännande till och från.

Jag gillade den här boken och kommer absolut vilja dyka ner i annan litteratur inom true crime-genren.
När Gary, snart 40 år , som är adopterad av ett kärleksfullt par o han har fått en bra uppfostran o barndom , blir han kontaktad av sin biologiska mamma . Tankar o funderingar väcks. Frågor får svar Efter ett tag vill han söka efter sin far men han möter lite motstånd här o där. Många vill inte att han ska leta. Efter 10 års sökande efter minsta lilla spår tyder allt på att Garys biologiska pappa är seriemördaren som kallades för Zodiakmördaren. Han var aktiv på 60 o 70 talet i Kalifornien. Han gäckade polisen med sina kodade brev. O han förblev ett mysterium. Han avled 1984 o är begraven i Mexico. Polisen misstänker att han mördat 7 personer men enligt Earl Van Best själv skriver han i sina brev att han är han skyldig till 37 liv . Intressant men tragiskt att få läsa hur Gary fann sitt ursprung. Riktig bladvändare.