Nummer fem från vänster : en våldtäkt, en dom, två offer - och en osannolik vänskap

Picking Cotton
Bok av Jennifer Thompson-Cannino
Jennifer vaknar av att någon sitter på golvet vid hennes säng. Ett par timmar senare sitter hon på en polisstation - ett våldtäktsoffer, men fast besluten att sätta fast den man som bröt sig in i hennes lägenhet och vände hennes tillvaro uppochner. Hon har ansträngt sig för att lägga märke till allt och hjälper polisen att ta fram en fantombild. Vid vittneskonfrontationen bestämmer hon sig snabbt: nummer fem är det. Vid rättegången tvingar hon sig själv att vara stark och säker. Det är bara det att Ronald Cotton är oskyldig. Han döms till livstid plus femtio år - men han är oskyldig. När möjligheten att undersöka DNA dyker upp och utredningen öppnas igen tvingas Jennifer att inse att det finns två offer i hennes livs tragedi. Men kan det finnas förlåtelse och försoning också? Sagt om boken: "...en engagerande berättelse om förlåtelse och om den osannolika vänskapen..." Pia Holmström Bibliotekstjänst ... mångbottnad och svår att lägga ifrån sig. Den pekar på ömma punkter i USAs rättssystem och är samtidigt en gripande berättelse om förlåtelse, skuld, hopp och försoning. En sann historia men med nästan lika mycket nerv som en fiktiv deckare. IKON1931 "För mig blev Nummer fem från vänster en skrämmande och verklighetstrogen beskrivning av USA:s rätts- och bestraffningssystem. Jag kände igen många scener ur fängelsetillvaron, eftersom jag har upplevt det amerikanska rättssystemet själv. Vid många tillfällen var det som om Ronald Cotton skrev om den värld jag nyligen har lämnat. Det som hände, och människorna på båda sidor av berättelsen, får djup och liv tack vare författarens okomplicerade sätt att berätta. Det finns ingen bitterhet, något som många läsare kanske kommer att bli förvånade över, men det lustiga ironiskt uttryckt med att sitta inne länge är att om det inte ödelägger en så förvandlar det en, eller rättare sagt, det tvingar en att förvandla sig själv. Det är tydligt att Ronald Cotton har fått uppleva det. När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Det är en bok som man är tvungen att läsa, av så många anledningar. Den första och viktigaste är att vi måste ifrågasätta vår bild av rättssystemet, med alla dess påstådda kontroller och avvägningar, som ofelbart. Misstag begås, ofta, skrämmande ofta. Hur många har dött genom dödsstraffet i USA:s rättssystem oskyldiga?" - Annika Östberg
Jennifer blir våldtagen i sin bostad och tvingar sig att memorera gärningsmannens utseende för att kunna identifiera honom.

Vid en vittneskonfrontation är hon säker. Nummer fem från vänster.

Ron sätts i fängelse, men hävdar hela tiden att han är oskyldig, vilket han också är.

Efter 11 år kommer möjligheten att jämföra DNA.

Det här är en sann historia, berättad av Jennifer och Ron själva (med hjälp av en författare). Det är en mycket stark berättelse om 2 offer som till slut hittar fin vänskap.
Får verkligen se båda sidor av rättslig process som totalt misslyckats. Man bara måste fortsätta läsa till sista raden.