Elva år i fångenskap : kidnappad, inlåst och bortglömd

Finding Me
Bok av Michelle Knight
Den skakande berättelsen om Michelle Knight. Kvinnan som var 21 år när hon föll offer för Ariel Castros våld och brutala psykiska och fysiska misshandel. Som en av tre kvinnor satt hon i flera år inlåst i hans hus i Cleveland. Närmare bestämt i 3 911 dagar. En upplevelse som liknade helvetet på jorden.
Gripande, tragisk och vilket hopp denna kvinna besitter. Så mkt våld, så mkt elände ändå står hon rak. Att ytterligare en gång gå igenom allt för att skriva sin berättelse, det finns inga ord för hur stark hon är. Önskar henne allt gott och lite till.
Detta är Michelle Knights berättelse om hur det var att vara fångad i 11 år och även om livet före och efter detta. Blev väldigt berörd då jag inte ens kan föreställa mig hur det är att bli utsatt för samma sak som Michelle utsattes för. Väldigt läsvärd då det får en att uppskatta sitt eget liv och eftersom Michelles historia är värd att kännas till.
En sån gripande historia och så fruktansvärt hemsk, hur man kan behandla människor på ett så vidrigt sätt. Att beröva en annans liv och tro att man har rätt att få göra så. Jag grät nästan igenom hela boken och mådde illa efter åt. Denna bok fick en att fundera på livet.
Sommaren 2002 kidnappades Michelle Knight av Ariel Castro. Hon var vid bortförandet 21 år och det skulle komma att dröja nästan elva år innan hon återfick sin frihet. Vid två andra separata tillfällen kidnappade Castro sjuttonåriga Amanda Berry och fjortonåriga Gina Dejesus. De tillbringade ett decennium inlåsta i Castros hus, emellanåt i källaren och emellanåt på övervåningen med fönsterna igenspikade och med endast en hink som toalett. De kedjades fast, våldtogs och torterades. Michelle blev gravid flera gånger av våldtäkterna hon utsattes för, men Castro förorsakade missfall genom slag och sparkar.

I maj 2013 tog sig de tre kvinnorna ut i friheten. Amanda och Gina återförenades med sina familjer. För Michelle var det inte lika enkelt. Efter en jobbig uppväxt med våld och sexuella övergrepp i hemmet rymde hon som femtonåring hemifrån och var under en period hemlös. Efter att hon blivit fri från Castro ville hon inte träffa sin mamma. Michelles son var bara två år när hon kidnappades, och när hon kommit ut ur fångenskapen hade sonen hunnit bli tonåring och adopterats av en annan familj.

Michelles skildring av sina elva år i fångenskap är otroligt gripande. En bladvändare som är riktigt svårt att lägga ifrån sig! Jag rekommenderar boken varmt – dock med en varning om att den kommer få dig att gråta och må dåligt.