Flickan från ovan

The Lovely Bones
Bok av Alice Sebold
Den här boken berättar en avliden persons vinkel ur ett jag-perspektiv. Romanen tar fram tankar om himlen och om hur de avlidna följer de levande genom hela livet. Det här är tänkt att vara en bok för unga vuxna, och den tar upp allt det där som är värt att leva för.
Susie Salmon är fjorton år gammal och upplever just sin första förälskelse då hon blir våldtagen och mördad av en granne.
En tragisk tragedi slår sönder en familj. Man får följa allt genom Susie själv. Sorg, vrede blandas med glädje och hopp. Hur ska man kunna gå vidare efter en sådan tragedi?
Den här boken handlar om en fjortonårig flicka, Susie Salmon. På väg hem från skolan blir hon våldtagen och mördad. Det är hennes familjs närmaste granne som gör henne till sitt nästa offer. Susie kommer till himlen och börjar följa sin familj lite på avstånd. Hon ser hur familjen söker efter henne, och hur de till slut tvingas inse att hon inte kommer att komma tillbaka. Som läsare ser man hela händelsekedjan ur Susies perspektiv, och man får se hur hennes död påverkar alla de personer som träffat henne på ett eller annat sätt. Man får även läsa om hur hon följer grannen som gång på gång lyckas skaka sig fri från den polisutredning som pågår.

Det här är en bok som tar upp hemska händelser, sorg och sorgearbete. Samtidigt är det en bok att finna tröst och glädje i. Författaren visar på att det finns mycket att leva vidare för, trots att någon man tyckt mycket om plötsligt ryckts ifrån en, även om det skett genom en hemsk händelse.