Dödssynden

To Kill a Mockingbird
Bok av Harper Lee
Scout är en nioårig flicka som växer upp i den amerikanska södern. Några saker sker snabbt och allt i hennes vardag vänds upp och ner. En svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Han har nu väldigt liten chans att få en rättvis rättegång. En vit man tar sig an fallet och rättegången kan börja.
En klassiker som är mycket värd att läsa.

Det är en relativ enkel att läsa, men trots det är den kraftfull och påverkar läsaren med starka känslor.

Men det är nog inte alla som kommer att tycka om boken. Har en vän som tycker att boken är mycket tråkig i långa perioder. Själv tycker jag att allt har sin viktiga plats i berättelsen. Men är man en sådan som blir lätt uttråkad så kanske man inte kommer tycka om boken så mycket.
Tänk att få uppleva en rå situation från ett barns perspektiv. Huvudpersonen berättar om det orättvisa livet i Södern med en glasklar och ärlig blick.
En klassiker som verkligen berör läsaren. Den är lika aktuell då (när den skrevs) som den är nu och får läsaren att tänka och reflektera över sina egna fördomar och världen på det hela. Detta är en bok som alla borde läsa någon gång i sitt liv.
En klassiker som alla borde ha på sin läslista. Den tar upp många viktiga och intressanta ämnen och har ett jättebra budskap.
En av få böcker jag läst om, och läst om igen. Kan inte helt säga vad som fångade mig så mer än att det är en stark berättelse som berör.
"Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.

Åttaåriga Scout är dotter till försvarsadvokaten som tilldelas fallet. Hatet som kokar i staden sipprar oundvikligen in i barnens värld. För Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången mot Tom Robinson det första mötet med samhällets orättvisor."

Den här boken hör till de amerikanska klassikerna. Den har kommit ut flera gånger på svenska med olika titlar men det är just i den här nyöversättningen som jag upptäckte denna tidlösa roman. Den tar upp ämnen som rasism, klasskillnader och att alla människor har samma värde. Just den här översättningen har fått en del kritik men boken i sig är bra och ständigt aktuell. Jag kommer dock att läsa en annan version av den för att se om kritiken är befogad.
Klassikern Dödssynden, eller To Kill a Mockingbird, som originalet heter, är skriven av Harper Lee. När den kom ut, år 1960, blev den en bok som skapade stora rubriker från kust till kust i USA. Den vann Pulitzerpriset året efter utgivningen. Läsaren får följa bokens händelser ur en liten nioårig flickas ögon, Jean Louise "Scout" Finch. Hon bor i den amerikanska södern, i en fiktiv sömnig liten småstadsidyll som heter Maycomb. En dramatisk händelse kommer snart att ställa lilla Scouts värld på ända.

En ung svart man blir anklagad för att ha våldfört sig på en vit kvinna och hans utsikter till att få en rättvis rättegång är i stort sett obefintlig. En vit advokat, Scouts egen far, åtar sig att försvara den anklagade, vilket väcker ett hat och ett missnöje som växer sig allt starkare hos den lilla befolkningen i staden. Läsaren får följa utvecklingen genom den nioåriga flickans ögon, något som berättartekniskt är ett otroligt bra grepp just här. Läsaren kommer oerhört nära händelserna och förstår ofta betydligt mer än vad lilla Scout gör. Vi drivs mot det till synes oundvikliga slutet genom den naiva Scout, som förändras mycket när hon upptäcker den utbredda rasismen i hennes lilla stad.

Den nioåriga Scouts berättelse blir till en anklagelse som ingen undslipper. Romanen bygger ganska löst på en händelse som inträffade i Harper Lees hemstad Monroeville, i delstaten Alabama och grundar sig på vänners och grannars iakttagelser. Året var 1936 och då var Harper Lee bara tio år gammal. Det bästa med boken är det berättartekniska greppet, som är rent av genialiskt. Att låta händelseförloppet ske genom en naiv ung flickas ögon är mer än intelligent, särskilt när det kommer till ett så svårbehandlat ämne som rasism. Boken är lika aktuell idag som när den skrevs för snart 60 år sedan. Rekommenderas varmt till i stort sett hela mänskligheten.