Fahrenheit 451

Bok av Ray Bradbury
I en dystopisk, avlägsen framtid jobbar Guy Montag med att bränna böcker. De ses som statens främsta fiende. Allt man behöver finns på enorma TV-skärmar. Men när Guy träffar sin unga granne Clarisse ställs hans bild av samhället på ända och han börjar, med risk för sitt liv, inse vilken stark kraft som finns i litteraturen.
Fahrenheit 451 är en riktig klassiker. Denna dystopiska roman, skriven av Ray Bradbury, kom ut år 1953, men är lika aktuell idag. Titeln syftar på det gradantal där papper självantänder. Boken skildrar en dystopi där brandmän tänder eldar istället för släcker dem.

Ray Bradbury är författaren bakom detta mästerverk. Fahrenheit 451 anses vara en av litteraturens största klassiker vars skrämmande budskap blir allt mer aktuellt. Boken är en dystopisk roman som visar en galen värld. Denna värld är dock inte alltför långt ifrån dagens verklighet, vilket gör denna bok till ett måste att läsa för vuxna och ungdomar. Siv Nordin har gjort den svenska översättningen.

Boken skildrar en dystopi där litteratur och strikt material är strikt förbjudet. Den som bryter mot denna lag kommer att straffas hårt. Litteratur anses nämligen vara farligt för samhället eftersom det gör folk galna. På grund av böcker kan människor få för sig att de kan förändra världen, vilket kan få direkt skadliga effekter enligt de styrande. Samhällets lösning för att förhindra litteraturens spridning och idéer är att eliminera dessa litteraturkriminella från samhället. Detta görs genom att skicka brandkåren till de hem som har litteratur för att låta brandmännen bränna upp litteraturen med sina fotogensprutor. Om människorna som bröt mot lagen också brinner inne är det bra eftersom dessa människor utgör en fara för samhället.

Tvärtemot vad man först kan tro är detta litteraturförbud inte ett resultat av ett totalitärt styre. Istället är det den allmänna opinionen att litteraturen bör förintas. Denna åsikt föddes i takt med att TV:n gjorde sitt intåg i samhället och nöjeskonsumtionen ökade. Litteraturen ansågs vara för dyster och således farlig för samhället. TV-skärmarna ansågs ge en bättre och mer lättsam stämning i världen och bör såldes prioriteras.

Brandmannen Guy Montag är bokens huvudperson. Han spenderar dagarna med att bränna ned hus, men en dag kommer han i kontakt med Clarisse som kommer ändra hans liv. Clarisse får honom att tänka självständigt. Hans nyfikenhet väcks och han rör sig mer in i litteraturens värld. Han börjar stjäla bokexemplar och inser hur fel brandkårens arbete och samhällets allmänna åsikt är. Omgivningen märker hans förändring och snart har han förvandlats från en hjälte till en fiende. Detta får ödesdigra konsekvenser och hans liv förändras för alltid.

Boken är skriven under en tid när TV:n blev allt viktigare i samhället på bekostnad av litteraturen. Dagens digitaliserade värld där människor ständigt är uppkopplade online är ytterligare en utveckling i en riktning bort från litteraturen. Detta gör Fahrenheit 451 mer aktuell än någonsin.
Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska bevis eller nyheter finns lagrade. Det är utgångspunkten i klassikern Fahrenheit 451 av amerikanen Ray Bradbury 1953. Boken kom i en svensk nyupplaga i slutet av 2018 av förlaget Modernista och kan erbjuda en del möjligheter för reflektion om vårt moderna, digitala samhälle.

Huvudpersonen är Guy Montag, som arbetar som brandman. Att vara brandman i denna dystra framtid har dock en helt annan innebörd - brandmän jobbar med att elda upp böcker och andra dokument. Alla byggnader och omgivningar är gjorda i brandsäkert material, vilket gör att yrket brandman i sin traditionella mening inte behövs.

I bokens första del inträffar en del sorgliga händelser i Guys liv, vilket för honom leder till en stark känsla av hopplöshet och förtvivlan. I denna värld är inte bara böcker är förbjudna - så även djupa diskussioner och livsreflektioner i allmänhet. Guys sorg blir dock så pass stor att han utför den största tabun: han börjar leta fram och läsa böcker för att få hjälp.

Anledningen till att böcker förbjöds i det fiktiva samhället berodde att vissa läsare blev kränkta av innehållet. Det startade en våg av censur som till slut ledde till ett totalt förbud. Oavsett var man står politiskt är det inte svårt att dra en parallell till dagens medieklimat där den som anser sig kränkt kanske har mer makt än någon annan tid i historien. Bradbury målar upp hur viktigt språket är för mänsklig civilisation, framför allt det skrivna ordet, och bakar in allting i en spännande historia full av kärlek, svek och drama. Andra ämnen som tas upp är korruption och ensamhet.

Det är en intressant premiss, men bra premisser räcker sällan för att göra en bok intressant från start till slut. Ibland kan boken kännas lite långdragen och är man mer ute efter en feel good-roman finns det andra alternativ. För de som gillar dystopiska romaner i stil med 1984, Kallocain och Du sköna nya värld, det vill säga romaner som målar upp en mörk framtidsvision, är Fahrenheit 451 ett måste. Boken får läsaren att tänka samtidigt som den är spännande och tidlös.